Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pregled voćnjaka
  • 12.01.2024. 09:00

Kako utvrditi prisustvo štetočina da bi se zimskim i proljetnim tretmanima suzbili?

U zimskom periodu potrebno je uzeti po 20 cm duge komade najčešće dvogodišnjeg ili trogodišnjeg stabla. Na raznim mjestima voćnjaka se uzima dva uzorka od po 10 grančica.

Foto: PIS Vojvodina
  • 144
  • 48
  • 0

U toku zimskog perioda u voćnjacima je potrebno utvrditi prisustvo štetočina. Na osnovu rezultata pregleda moguće je dati preporuku o potrebi suzbijanja pojedinih štetočina zimskim, kao i ranoproljetnim tretiranjem što je i preporuka u sistemu integralne zaštiti bilja. Na taj način će, kako kaže savjetodavac Ljiljana Jeremić, utrošak sredstava za zaštitu biti racionalniji, a efekti tretmana veći.

"U zimskom periodu potrebno je uzeti po 20 cm duge komade najčešće dvogodišnjeg ili trogodišnjeg stabla. Na raznim mjestima voćnjaka zavisno od veličine parcele, zastupljenosti sorti, raznolikosti terena i slično uzima se po dva uzorka od po 10 grančica. Pravilno je najmanje jedan uzorak iz svakog homogenog dijela parcele", kaže Jeremić dodajući da se zatim svaki uzorak pregleda lupom koja povećava najmanje pet puta ili pod binokularom.

Bilježi se broj svih štetočina

Potrebno je utvrditi prvenstveno brojnost jaja lisnih vaši. Ako se na vrhu lastara utvrde u velikom broju, to su jaja zelene lisne uši (Aphis pomi). Кritičan broj je ako se utvrdi 50 jaja na pregledanom uzorku. Ako se utvrdi prisustvo jaja u pazuhu pupoljaka to su jaja pepeljaste uši jabuke (Dysaphis plantaginae); brašnjava lisna uš šljive (Hyalopterus pruni) i njihov kritični broj je jedno jaje u uzorku.

"Кada su u pitanju savijači pupoljaka i pokožice ploda prezimljavaju gusjenice u ispucaloj kori grana, a kritičan broj je ako se utvrdi prisustvo dvije gusjenice na dva metra dužine grana. Кod mrkog smotavca kritičan broj je tri do pet gusjenica na 100 pregledanih grančica", rekao je ovaj savjetodavac.

Savijači i lisne uši već aktivni na šljivama - kako ih suzbiti?

Za utvrđivanje brojnosti zimskih jaja crvenog pauka (Panonychus ulmi) kod, na primjer jabuke, uzimaju se, kako kaže, dijelovi dvogodišnjih grančica sa po dva pupoljka. Jedan uzorak čini 60 ovakvih dijelova grančica.

"Utvrđeni broj jaja predstavlja broj na dva metra grančice. Jaja crvenog pauka se nalaze u pazuhu dvogodišnjih grana. Radi bržeg pregleda preporučuje se ne brojati jaja već svaki djelić grančice na osnovu kratkog pregleda pod lupom", kaže ovaj stručnjak dodajući da je kritičan broj ako se utvrdi prisustvo 1.000 do 3.000 jaja na dva metra dužine grančice.

Štitasta uš, krvava uš...

Na višegodišnjem deblu treba ustanoviti brojnost kokona minera okruglih mina (Leucoptera scitella – malifoliella). Ako se utvrdi više od deset po stablu, potrebno je izvršiti suzbijanje.

"Treba obaviti pregled i na prisustvo štitastih ušiju (Lecanium corni) šljivina štitasta uš koja se može naći i na breskvi, lijeski, vinovoj lozi. Ova uš prezimljava na granama i stablu kao larva drugog stadijuma. Larve se najčešće nalaze sa donje strane grana i grančica", kaže Jeremić i dodaje da pregled treba obaviti i na prisustvo bijele paučinaste navlake od krvave uši (Eriosoma lanigerum) koja prezimljava u stadijumu larve u pukotini stabla, ili oko korijenovog vrata.

Pregled treba obaviti i na prisustvo bijele paučinaste navlake od krvave uši

Podsjetimo, krvava uš dobro podnosi veoma niske zimske temperature. Može da izdrži hladnoću do čak -27°C

Metodom otresanja se može izvršiti brojanje jabučnog cvjetojeda (Anthonomus pomorum), prezimljava odrasla jedinka na skrovitim mjestima - stablu ili u biljnim ostacima, a kritičan broj je 10 do 40 odraslih insekata.


Tagovi

Pregled štetočina Pregled voćnjaka Lisne uši Krvave uši Štitaste uši Jaje crvenog pauka Pepeljasta uš jabuke


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva