Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u zimu
  • 06.01.2023. 13:30

Januar je idealno vrijeme za obnovu maslinika

Grane koje nisu polomljene, treba prstenovati jer se tako pomlađuje stablo za sljedeću godinu

Foto: Bigstock/zummolo
  • 481
  • 32
  • 0

U januaru, kada je mirovanje masline u toku potrebno je iskoristiti vrijeme, kada to klimatske prilike dopuštaju, za obnovu maslinika. Ona se prije svega zasniva na procjeni kondicijskog stanja stabla.

Ukoliko je došlo do lomova grana od divljači, snijega i slično, njihovom rezidbom se pomlađuje maslinik kao i zapuštena, stradala i neproduktivna stabala.

Pomlađivanje i zaštita

Inženjeri agronomije, dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda, navode da grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje treba prstenovati jer se tako pomlađuje stablo za sljedeću godinu. Također, rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tokom ljeta.

Prijavite se za besplatnu školu rezidbe vinove loze i voćaka

Zaštita maslina u ovom zimskom mjesecu se odnosi na utvrđivanja brojnosti populacije štitastih uši, Saissetia oleae, i zaraze paunovim okom, Spilocaea oleagina, zimskim pregledom maslinika kako bi organizirali zaštitu kada za to dođe vrijeme. U tu svrhu se koriste sredstva na bazi mineralnih ulja, aktivne tvari piriproksifena i druge,te bakreni pripravci kada je riječ o paunovom oku.

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma u agro-centrima.

Gnojidba maslinika

Krajem mjeseca, ako smo izostavili osnovnu gnojidbu iz prošle godine provodimo je u djelo tako što gnojivo inkorporiramo u tlo s niskim udjelom azota naspram fosfora i kalija, te dodajemo i stajnjak kao i druga organska gnojiva.

Šta je potrebno znati za pravilnu manipulaciju stajnjakom?

Iskoristite ovo vrijeme i za pregled uskladištenog maslinovog ulja u posudama i prostorijama te provjerite kvalitetu prije punjenja u boce i drugu ambalažu.


Tagovi

Masline Maslinik u januaru Pomlađivanje maslina Zimska rezidba Miro Barbarić Marija Prlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]