Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stajnjak
  • 06.01.2023. 09:00

Šta je potrebno znati za pravilnu manipulaciju stajnjakom?

Da bi se stajnjak pravilno razlagao i da bi gubici hranljivih materija bili što manji, treba ga njegovati.

Foto: Verica Matić
  • 238
  • 67
  • 0

Kvalitet stajnjaka zavisi od hemijskog sastava, načina čuvanja, njegovanja i upotrebe. Sastav je vrlo različit, jer svaka vrsta stoke daje različit izmet, što opet zavisi od vrste hrane i načina varenja. Goveđi sadrži više vode, a manje hranljivih sastojaka, pa se svrstava u hladan stajnjak. Svinjski, kako kaže stručnjak za stočarstvo Nenad Vujčić, može da bude i topao i hladan, što zavisi od vrste hrane koja se daje.

"Stajnjak živine je najjači po svom sastavu, jer sadrži mnogo više hranljivih sastojaka od prethodno pomenutih. I kod iste vrste stoke, sastav je različit, na primjer, mlada stoka bolje iskorištava hranu od starije, pa je njihov siromašniji hranljivim sastojcima", kaže Vujčić i dodaje da tovna grla dobijaju više zrnaste hrane, nego priplodna, pa je njihov stajnjak bogatiji u hranljivim sastojcima.

Njegovanje stajnjaka

Da bi se stajnjak pravilno razlagao i da bi gubici hranljivih materija bili što manji, kaže da ga treba njegovati. Osnovni uslov za pravilno njegovanje je sagrađeno đubrište koje obezbjeđuje kvalitetne procese fermentacije i zrenja i istovremeno štiti podzemne vode od zagađenja.

Unošenje stajnjaka pod osnovnu obradu - šta je ključno?

Đubrište, kako kaže stručnjak treba da ispuni određene uslove, da je nepropustljivo za tečnost (najbolje je da bude izgrađeno od betona), da se dobro ocjeđuje (da ima izvjestan pad dva do pet posto), da ne dopušta priliv tečnost spolja (grade se pogodni kanali, a podiže se i zid visine oko 0,5 metara), da osočna jama bude potpuno odvojena i da nema nikakve veze sa đubrištem, da se podigne krov radi zaštite od sunca i suvišnog isparavanja, da se sa strane đubrišta koja je nagnuta postavi slivnik i drugi.

"Kada se stajnjak odvozi sa gomile, onda ga ne treba uzimati sa cijele površine, već sa jednog kraja i po cijeloj dubini. Savjetujemo zemljoradnike da stajsko đubrivo odmah nakon iznošenja na njivu ravnomjerno razbacaju i po mogućnosti odmah zaoru kako bi se izbjegli gubici hraniva", kaže savjetodavac.

Savjet je da se odmah zaore

Ukoliko niste u mogućnosti da odmah po dovoženju stajnjaka na njivu obavite i njegovo zaoravanje potrebno je prekriti ga nepropusnim materijalom, može i slojem zemljišta debljine oko 15 centimetara, koji će spriječiti dalje isparavanje i gubitak hranljivih materija, savjetuje.

Zašto je važno odmah zaorati razbacani stajnjak?

"Skladištenje stajnjaka na zemljištu povlači sa sobom opasnost od zagađenja, kako površinskih tako i podzemnih voda. Ovakav način skladištenja mora biti privremen i on se mora primijeniti za uzgoj usjeva u toku sljedeće sezone rasta. U ovom slučaju količina stajnjaka uskladištenog na svakoj njivi mora da odgovara potrebama te njive", kaže stručnjak za stočarstvo i dodaje da nakon unošenja u zemljište stajnjak mora da pretrpi izvjesne promjene kako bi bio dostupan kao biljno hranivo.

Nakon unošenja u zemljište stajnjak mora da pretrpi izvjesne promjene

"Stajnjak unesen pod usjev, recimo, okopavine, povećava prinose i narednih godina. Zbog takvog, produženog njegovog dejstva, đubrenje treba obavljati prosječno svake treće godine", kaže Vujčić.

Podsjetimo da također, treba znati kada i na kakvom tipu zemljišta treba djelovati sa stajnjakom, jer klimatski uslovi i tekstura utiču na njegovu brzinu razlaganja. U sušnoj klimi, na teškim zemljištima za jare usjeve daje se u jesen, a u humidnoj klimi i na lakim u proljeće.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kvalitet stajnjaka Sastav stajnjaka Nenad Vujčić Svinjski stajnjak Razlaganje stajnjaka Zaoravanje stajnjaka Unošenje stajnjaka


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva