Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogansko gnojivo
  • 12.09.2022. 10:30

Zašto je važno odmah zaorati razbacani stajnjak?

Različite vrste stajnjaka stoga imaju i različite karakteristike, pa tako i je i njihova primjena različita. Glavna uloga je da popravlja fizičke, biološke i hemijske osobine tla

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 297
  • 18
  • 0

Stajnjak je najvažnije organsko gnojivo koje sadrži sve potrebne hranjive elemente, a u prosjeku se sastoji od vode (75%), suhe tvari (25%), azota (0,5%), fosfora (0,15%) i kalija (0,6%). Ovaj otpadni životinjski materijal, predstavlja neraskidivu vezu između animalne i biljne proizvodnje.

Njegov sastav ovisi o vrsti stoke, starosti stoke, hranidbi i uvjetima držanja stoke i dr. Različite vrste stajnjaka stoga imaju i različite karakteristike, pa tako i je i njihova primjena različita, navode u Stručnoj službi Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona.

Zreo stajnjak

Najčešće se koriste goveđi, konjski, ovčji, svinjski i peradarski stajnjak. Bez obzira na širok spektar industrijski proizvedenih mineralnih gnojiva, njegova uloga, posebno u osnovnoj jesenjoj obradi tla, je nezamjenjiva. Organska proizvodnja je bez istoga nezamisliva.

Upravljanje stajnjakom na govedarskim farmama - ne pravite greške

Da bi stajnjak bio u potpunosti iskoristiv i djelotvoran, potrebno je da je zreo. To podrazumijeva poluhumificiranu masu s izuzetnim svojstvima, a do njega se dolazi njegovim pravilnim skladištenjem i čuvanjem u trajanju od nekoliko mjeseci, kako ne bi došlo do gubljenja hranjivih materija.

Vrijeme zaoravanja

Bitno je i vrijeme zaoravanja. Najbolja iskoristivost je ako se to učini odmah nakon razbacivanja. Već nakon 24 sata dolazi do padanja iskoristivosti na 80 posto, a nakon četiri dana na 40 posto.

Bez obzira na višestruke i neosporne osobine stajnjaka, čija je glavna uloga da popravlja fizičke, biološke i hemijske osobine tla, ne treba zanemariti i njegov negativan utjecaj na okoliš. Pored neugodnoga mirisa, oslobađa i velike količine amonijaka u zrak, osoka iz stajnjaka otiče u tlo miješajući se s podzemnim vodama, što dovodi do kontaminacije.

Kako pripremiti prirodna đubriva - od bilja, komposta, stajnjaka i pepela?

To se može izbjeći kontroliranim i pravilnim iskorištenjem tog gnojiva, a sve više se radi i na proizvodnji peletiranog, kako bi se moglo lakše skladištiti i koristiti i kako bi bilo ekološki prihvatljivije.


Tagovi

Stajnjak Đubrivo Gnojivo Zaoravanje stajnjaka Životinjski stajnjak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.