Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 01.10.2020. 09:15

Jagoda: Obnavljanje zasada, smjena usjeva i ušteda na radnoj snazi

Posao u poljoprivredi nikome nije lak, pogotovo ne jednoj ženi. Ipak, našoj sagovornici proizvodnja ide od ruke, a toliko voli svoj posao da je u jednom danu posadila čak 6.000 sadnica. Ističe šta je važno u ovom uzgoju.

Foto: JumpStory
  • 294
  • 275
  • 0

U dvorištu Vere Vujkovac, zatekli smo pravu malu botaničku baštu, uredno podšišan travnjak i razdragan osmjeh ove domaćice.

Već deset godina bavi se uzgojem jagoda, a osim što joj otac traktorom pripremi zemlju za sadnju, sve ostale poslove obavlja i organizuje sama. Usljed sve većeg problema pronalaska radne snage, Vera skromno priča da je u jednom danu posadila čak 6.000 sadnica jagode. Poređenja radi, žene koje angažuje za jedan dan posade najviše 2.500.

Jagode je bolje saditi u proljeće, u jednoredu

"Sa jagodom sam počela na maloj površini, na nekih 10 ari. U mojoj okolini ima desetak proizvođača ovog voća i to mi je djelovalo primamljivo. Uvijek sam voljela probati nešto novo, da ja proizvedem hranu. Počela sam prvo za nas ukućane, a kada bude viška to prodajem. Prvi rod bio je odličan. Krupni plodovi, dobri prinosi i svidjela mi se ta proizvodnja. Nisam zaposlena pa je taj prvi zarađeni novac od uzgoja bio podstrijek da se ozbiljnije posvetim tom poslu. Svake naredne godine povećavali smo površine i danas je to zasad od 70.000 bijaka", ispričala nam je ova mlada poljoprivrednica, koja je odrasla na selu sa još tri sestre i od malih nogu naučena je raditi ne samo poslove po kući nego i u njivi, a iako mnogi bježe od toga, ona uživa u svakom segmentu.

Jedne godine pšenica, druge jagoda

Svake godine obnavlja svoje zasade jer kvalitet, ističe, zavisi upravo od onog novog. Jagoda je jedna od rijetkih voćnih vrsta ako ne i jedina, sa kojom pun rod ostvarite u prvoj godini sadnje

Pun rod u prvoj godini sadnja (foto: Jelena Gajić Đokić)

"U drugoj godini ima manje prinosa i plod nema tu krupnoću i zato svake godine mijenjamo. Jagodnjak koji je donio rod krčimo i sadimo nove živiće. Jedino tako imamo kontinuitet u prinosima i kvalitetu. Najbitnije je posaditi rano i sa zdravim sadnim materijalom. Ja koristim frigo živiće. Trudimo se svake sezone posaditi je u intervalu od 10. do 20. avgusta i kod nas je od prvog dana zastupljena ljetnja sadnja", kaže naša sagovornica i dodaje da je više razloga za to, a prije svega što već idućeg proljeća imaju pun rod koji je dosta krupniji i kvaliteniji nego jagode posađene u proljeće.

Uzgoj jagoda u tunelima - veći prinosi i više cijene

"Mi praktikujemo i parcelu na kojoj je voće donijelo rod svake sezone odmoriti, tako da obavljamo smjenu usjeva. Jedne godine sijemo pšenicu, a naredne jagodu. Mnogo su bolji prinosi u tom sučaju."

Radovi po berbi ne prestaju

Najviše problema u početku bilo je sa bolestima dok nije naučila od čega treba štiti voće i kojim preparatima. Eksperimentisala je i sa sortimentom, počela je sa sortom Clery, a pored nje danas su tu i joly, sibilla, syria koja je više industrijska, ali ima hladnjača koje je rado otkupljuju. 

Prvih godina najviše problema bilo je sa bolestima

Proizvodna godina za nama donijela je ovoj poljoprivrednici dobre prinose, a ovih dana privodi kraju i radove u zasadu. Jagoda je posađena na vrijeme, jedno plijevljenje trave je odrađeno, očekuje je drugo i naravno zaštita. Naglašava da po berbi ne prestaju radovi, naprotiv - kakve uslove obezbjedite poslije berbe i sadnje takav će vam urod biti iduće sezone.

"Ova 2020. bila je dobra po pitanju prinosa. Brali smo dnevno po 1.000 kilograma i vjerujte svi poslovi oko voća su mi lakši sem prodaje. A ne toliko ni prodaja koliko prijevoz robe do otkupnih mjesta. Jako nam je loš put, kombijem nekad idem i po dva puta, a jagodi nikako ne odgovara to truckanje tokom vožnje. Gubi svoju upotrebnu vrijednost i tada zaista imamo probema sa prodajom. Niko neće kupiti voće koja je promijenilo svoj izgled", objašnjava i dodaje da je tada prodaju kao industrijsku, ali se trude ispoštovati kupce, koji su posljednjih godina uglavnom iz Rusije i kada su ispunjeni njihovi kriteriji nemaju problema sa plasmanom voća.

Za dobar prinos iduće godine, jagode sadite sada

"Teško je, ali ja ovaj posao volim"

Smatra i da cijena od 1,8 KM nije loša pod uslovom da veliki dio poslova obavljate sami, a ne da plaćate radnike koje naša sagvornica sama dovozi do svog imanja, što je dodatni trošak. Zato sve što može, sama i uradi. Proširenje proizvodnih površina nije joj u planu, prije svega jer svake godine obnavlja zasade, a svako povećanje iziskivalo bi potrebu za dodatnim radnicima koje i ovako teško pronalazi.  

"Teško jeste u ovom poslu, često obaveze po kući ne stignem završiti. Ustajem u pet svako jutro kada je sezona berbe i bude dana kada je stvarno teško, ali sve to nekako prevaziđem. Zbog djece i roditelja, oni su mi bezrezervna podrška. Svakom mom uspjehu se raduju i zajedno planiramo svaki naredni korak. A uvijek nađem dan kada ću odmoriti. Ali iskreno ja ovaj posao jako volim i selo uopšte", rekla je Vera.


Tagovi

Proizvodnja jagode Agrotehnika Otkup jagode Cijena jagode Plodored Prinosi Proizvodna sezona


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P