Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovce u voćnjaku
  • 14.01.2023. 09:00

Isplati li se puštati ovce u voćnjak?

Najgore je to što ovce pasu u stadu i ako jedna potrči između stabala, za njom će krenuti i ostale što će dovesti do još jačeg lomljenja nižih grana na stablima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 140
  • 13
  • 0

Nije neuobičajeno vidjeti ovce po seoskim dvorištima u kojima nema intenzivnog načina uzgoja voćaka. Sve je više i voćara koji ih drže u starijim voćnjacima jer tako ne moraju da kose ili koriste herbicide u borbi protiv korova. Međutim, mnogi voćari puštaju ih čak i u mlade zasade što često dovodi do uništavanja sadnica.

Ovčiji stajnjak, po mnogima, najbolji je za voće jer je suvlji od kravljeg i sadrži nešto više fosfora i kalijuma, dok azot gubi brže u odnosu na goveđi iako i njega sadrži više. Naravno, podrazumijeva se da prije upotrebe bude zreo, star najmanje godinu dana, sa redovnim povremenim prevrtanjem.

Ne puštati ih u mlade zasade

Ipak, ovce nisu poželjne u mladim voćnjacima i baštama jer će uništiti voćke i stabljike povrća.

Oštećuju grane

Bez obzira da li je oko mladih sadnica postavljena zaštita, one će podizanjem na zadnje noge oštetiti grane ili polomiti tek posađenu sadnicu dok će na starijim doći do oštećenja u vidu lomljenja bočnih, poluskeletnih grana.

U njih će se, na mjestu preloma, naseliti bakterije ili gljivice koje će u narednim godinama dovesti do zaraza, a time i propadanja stabala.

Krave, ovce i konji "održavaju" šljivik Miloša Bogojevića, s beračima je malo teže

Najgore je to što ovce pasu u stadu i ako jedna potrči između stabala, za njom će krenuti i ostale što će dovesti do još jačeg lomljenja nižih grana na stablima.

Ostaci vune na polomljenim granama

Ostaci vune na polomljenim granama, koje se često ne kreče i ne pršću bakrom, najbolji su pokazatelj da će vremenom doći do sušenja i propadanja stabala. Zbog toga je uvijek veliki rizik puštati ih u voćnjak čak iako su sadnice formirane i sa širim deblom.

Podići zonu rodnosti više od tla

Jedno od rješenja kojem pribjegavaju pojedini proizvođači, a zbog namjere da ne kose ili da ne pršću herbicidima zemlju u voćnjaku, jeste da prve rodne grane idu od metar i po od površine zemljišta. Ovo je moguće u zasadima šljiva i krušaka, višanja, breskvi i trešanja, dok kod jabuka i dunja nije poželjno zbog slabije podloge i velikog gubitka prinosa, naročito kod jabuka.

Ovčji stajnjak najbogatiji hranjivim materijama - kako ga primijeniti?

U voćnjacima u koje se puštaju stada, voćari su svjesni da će imati nešto niži rod koji se nadoknađuje puštanjem voćaka da više rastu u visinu, čak i do četiri i po metra visine. Površina u koje se puštaju ovce rijetko je ispod jednog hektara.

Ovčiji stajnjak najbolji je za voće

Ostavljanjem dužih i tanjih dvogodišnjih i trogodišnjih grana na vrhovima stabala dolazi do njihovog savijanja pod teretom roda, što olakšava berbu. Ipak, na pojedinim stablima moraju da se upotrebe i ljestve što onda usporava, a ako je teren brežuljkast ona je još teža.

S druge strane, voćarima se isplati držanje i paša u voćnjacima jer ovce pasu niže trave, a papcima utabaju trave i korove što im ne dozvoljava rast. Tokom zime i proljeća dolazi do obnavljanja trava i na proljeće one ponovo mogu da se puste u isti voćnjak.


Tagovi

Ovce Voćnjak Ovčiji stajnjak Goveđi stajnjak Oštećenje grana


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Radno vreme 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma od 20. do 25.05, za posetioce je od 9 do 19 časova. U petak, 26.05, radno vreme je od 9 do 16 časova. #novosadskisajam #poljoprivrednisajam #poljoprivreda #agrar #stocarstvo #ratarstvo #pov... Više [+]