Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji za malinarstvo
  • 10.05.2018. 12:30

Hajrudin Salkić: Poticaj za malinarstvo ne može ni vodu pokriti Nedžad Bićo: Bit će malinjaka iznad 5 duluma

Federalno ministarstvo poljoprivrede prvi je puta osiguralo poticaj za malinarstvo što Nedžad Bićo iz Udruženaj poljoprivrednika FBiH smatra pozitivnim. No, sami malinari, proizvođači i dalje su nezadovoljni jer smatraju kako ovi poticaji neće puno značiti malinarima.

Foto: Pixabay/Reisefreiheit_eu
  • 2.861
  • 182
  • 0

Nakon saopštenja Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća P/G K FBiH u kojem poticaje za malinarstvo od strane Federacije BiH nazivaju farsom jer su planirani samo za površine iznad 5 duluma u visini od 85 KM po dulumu što smatraju vrlo mizernim, došlo je i do reakcije s druge strane. 

Udruženje malinara: Ministre Dediću, poticaji za malinu su farsa

Naime, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH kaže kako su proizvađači malina zadovoljni ovakvim poticajem jer ga do sada nije uopće bilo. 

Nedžad Bićo: Bit će malinjaka iznad 5 duluma

"Možda većina malinara nema tu količinu malinjaka koja se potiče, ali imat će ih", kaže Bićo i dodaje da hladnjačarima, čini se, smeta da se umjesto njih, podržava direktne proizvođače. 

"Ovo je samo politika. Ne želim da ispadne da branim ministra, ali hladnjačari su fulali adresu. Trebali su reagirati na program poticaja i na onoga tko ga je sastavljao. Otkupljivači, prerađivači i hladnjačari nemaju veze s proizvodnjom i nemaju se što buniti. Drugo je što su oni nezadovoljni jer im je ukinut poticaj na izvoz i što je taj novac usmjeren na proizvođače", komentira Nedžad Bićo dodavši da hladnjačari, prerađivači i otkupljivači trebaju aplicirati na kapitalne investicije za nabavku nove mehanizacije i opreme u poljoprivredi. 

Hajrudin Salkić: Duguju nam još 2016. godinu

S treće strane, sami proizvođači, malinari, potpuno su razočarani i ogorčeni razvojem situacije. Čak ni najavljeni poticaji ne mogu isprati gorak okus u ustima jer mnogima nije isplaćene maline koje su predali još 2016. godine! Mnogi od njih su već uništili malinjake, a potpunim uništenjem prijete ove godine. 

Jedan od njih je i malinar Hajrudin Salkić. On se osim malinarstvom, bavi i pčelarstvom i ratarstvom. Njegov se malinjak nekada prostirao na 0,55 hektara, a danas ima svega 0,1 hektara, zahvaljujući, kako kaže, politici i otkupljivačima. 

Hajrudin Salkić - malinar koji se bacio na žitarice

"Meni lično i još nas dosta koperanata, firma Meli Funghi Cazin duguje isplatu još za 2016. godinu. Nekima od mojih prijatelja za 2016. duguje firma Krajiška malina Cazin. Oni nisu jedini na USK kantnou. Pojedini ucjenjuju koperante sa manjom cijenom ako žele odmah isplatu", priča Salkić i pita se da kako može neka firma i dalje poslovati, a da je dužna proizvođaču/koperantu.

Nitko više nema malinjak veći od 3 dunuma

"To jedino može značiti da netko prima mito, a mi proizvođači smo prisiljeni uništiti svoj rad i trud koji nas je koštao mnogo novca. Nekada bih pokraj glavne ceste od Bosanske Krupe do Kladuše nabrojao oko 150 malinjaka koji su bili od 1 dunuma pa do nekih 20 dunuma, a danas od tih 150 malinjaka možda ima samo 30  malinjaka i to maksimalno do 3 dunuma. Sve ostalo je uništeno. Malina je bila unosan posao za cijelu državu, firme, hladnjačare, kooperante, proizvođače što se neće moći reći u narednom periodu. Ako cijena i dalje bude niska, svakako dolazi do svršetka ovog posla u Bosni, što možemo samo zahvaliti našim pohlepnim otkupljivačima i političarima. Oni su krivi za uništenje ove grane poljoprivrede. Svakom malinaru je dosadilo da razmišlja hoće li dobiti zarađene pare od malina  ili premiju za predanu kilažu", ljutit je Salkić otkrivši koju cijenu malinari očekuju. 

"Realna cijena koju očekujemo je 3 KM i sve preko toga će zaustaviti uništenje malinarstva. A ako cijena bude 2 do 2,5 km, onda poslije berbe ide uništavanje malinjaka jer se tako ne isplati raditi. Da nije uništenja malinarstva, ne bi bilo toliko iseljavanja iz Bosne jer je narod vidio perspektivu u malinu", smatra Salkić koji poticaje za malinarstvo komentira riječima: 

S poticajima ne možemo ni vodu pokriti

"Poticaje što Dedić i njegovi uhljebi daju, to ne može ni vodu da pokrije. Taj poticaj je tek da se u potpunosti ne uništi malinarstvo koje je već osuđeno na propast. Bolje bi im bilo da se ne sramote sa toliko jadnim poticajima kao i hladnjačari da se ne bi sramotili sa malim cijenamma. Jer ako budu male cijene i mali poticaji i bez dobrih premija neće imati više da se za šta otimaju", upozorava Salkić dodavši kako političari nisu htjeli stati na njihvou stranu kada su ih molili za pomoć

"Dali su nam obećanje 2017. godine da malina ne smije biti plaćena manje od 2,30 KM. a Što se desilo? Ja lično sam jedva naplatio svoju kilažu koju su mi hladnjačari htjeli zakinuti za 300 kg. Neki kooperanti su dobili kantonalnu premiju samo zato jer su predavali maline određenom otkupljivaču, a to znači da je netko bio dobar s političarima. 

Dakle, nepošteni otkupljivači trebaju platiti svoja dugovanja od prošle dvije godine, a ove godine trebaju ponuditi dobru cijenu pa ovo malo malinara što ostane ipak ne uništi svoje malinjake. Političari trebaju povećati poticaje, ali i kontrole otkupljivača. Inspekcija se treba baviti kontrolom poslovanja hladnjačara, a i poreske uprave trebaju raditi svoj posao", zaključio je Salkić pozvavši malinare u Facebook grupu Malinari jezerski gdje se, kako kaže, dogovaraju oko svega vezano uz ovu sezonu. 


Tagovi

Poticaji za malinarstvo Cijena maline Otkup maline Hajrudin Salkić Nedžad Bićo Hladnjačari Otkupljivači


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.