Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji za malinu
  • 08.05.2018. 12:30

Udruženje malinara: Ministre Dediću, poticaji za malinu su farsa

Poticaj je samo farsa i planirani su samo za površine iznad 5 duluma u visini od 85 KM po dulumu što je vrlo mizerno, a i sam ministar zna da proizvođača koji imaju zasade sa ovim površinama skoro da i nema, stoji u saopštenju Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća P/G K FBiH.

Foto: Wikimedia Commons/Trish Steel
  • 2.755
  • 213
  • 0

Članovi Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća P/G K FBiH objavili su saopštenje kao komentar na izjavu ministra Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Šemsudina Dedića, o uvođenju novčane podrške za proizvodnju maline kako bi se sačuvao dosadašnji nivo proizvodnje maline nakon prošlogodišnje krize na tržištu.

Saopštenje koje možete preuzeti ispod teksta, prenosimo u cijelosti: 

Iako se federalni ministar poljoprivrede pohvalio da je po prvi put uveo novčanu podršku za proizvodnju maline na federalnom nivou mi se, kao Udruženje proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća  P/G K FBiH, ipak slažemo sa izjavom zastupnika u Parlamentu FBiH, g. Ismeta Kukića da će ovo "Federalno ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Šemsudinom Dedićem ostat zapamćeno po činjenici da je za vrijeme mandata ovog ministra uništeno malinarsvo FBiH."

Poticaj je samo farsa i planirani su samo za površine iznad 5 duluma u visini od 85 KM po dulumu što je vrlo mizerno, a i sam ministar zna da proizvođača koji imaju zasade sa ovim površinama skoro da i nema.

Iako smo kao Udruženje u posljednjih 18 mjeseci ministru Dediću uputili najmanje 10 dopisa, što u formi zahtjeva za sastanak što u formi URGENTA , gdje smo vrlo jasno naglasili problematiku malinarstva i prijetnju gašenja projekta koji je u 2017. godini ostvario izvoz u vrijednosti 72 miliona KM. Davali smo prijedloge kako da se spasi ovaj sektor, ali ministar Šemsudin Dedić se oglušio na svaki od naših zahtjeva za sastanak. Ministar nije našao vremena za sastanak na kojem bi se zajednički iznašlo rješenje za opstanak proizvodnje maline u koji je uključeno cca 60.000 porodica iz ruralnih područja i gdje je većini ovo osnovni izvor prihoda.

Gospodine ministre ponovo Vam skrećemo pažnju da je malinarstvo u krizi na globalnom nivou, da u nekim državama proizvođači maline neće moći izdržati ovaj pritisak i doći  će do odustajanja od proizvodnje, te Vas upozoravamo da ne dozvolite da takav ishod bude i u našoj državi.

Hladnjačari su u posljednje dvije godine pretrpjeli ogromne gubitke, ali dali su sve od sebe da sačuvaju ovu proizvodnju. Sada je red na Vas da se uključite u očuvanje proizvodnje maline, jer bez značajne podrške države u ovoj godini malinarstvo će biti ugoreženo.

Sve vodeće države u proizvodnji maline obezbjeđuju subvencije za otkupljivače i izvoznike maline (poticaj na kapitalna ulaganja, poticaj na otkup i izvoz maline i subvencije kamatnih stopa) kako bi bili što konkurentniji na tržištu. Jedino naša država ne obezbjeđuje podršku i dovodi nas u neravnopravan položaj sa konkurencijom. 

Mi ne tražimo ništa više od onoga što druge države pomažu u ovom sektoru i želimo da budemo ravnopravni sa konkurencijom. Ako nećete zbog nas hladnjačara izvoznika pomoći ovom sektoru onda imajte bar obzira prema 60.000 porodica iz ruralnih područja koje su uključene u ovu proizvodnju.


Dokumenti


Tagovi

Malinarstvo Hladnjačari Šemsudin Dedić Ismet Kukić Subvencije Udruženje Jagodičasto voće


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.