Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuka
  • 15.03.2020. 18:00

Đubrenje jabuke: Azot i kalij utiču na crvenu boju ploda

Bez obzira koji oblik ili vrstu đubriva odaberete, najranija primjena treba biti u rano proljeće pri formiranju pupova. Drugu primjenu treba obaviti u kasno proljeće.

Foto: JumpStory
  • 319
  • 45
  • 0

Proizvodnja s velikim prinosom jabuka može se postići samo pravilnim đubrenjem. Đubrivo koje se koristi može biti konvencionalno ili ekološko te se mogu nanositi u tlo ili folijarno. Prije same upotrebe uvijek je potrebno napraviti analizu tla kako bi se vidjelo koje su mu hranjive materije potrebne i u kojim količinama, piše hunker.

Bez obzira koji oblik ili vrstu đubriva odaberete, najranija primjena treba biti u rano proljeće pri formiranju pupova. Drugu primjenu treba obaviti u kasno proljeće, a ako je niste obavili, najkasnije to možete napraviti na početku ljeta jer kasnija primjena uzorkuje smanjene prinose, a voćka je osjetljivija na bolesti i štetočine.

Kako pravilno orezati jabuku

Najvažniji elementi za razvoj stabla i ploda jabuke su azot, fosfor i kalij. Najčešće se primjenjuje NPK đubrivo u odnosu 20:10:10.

Azot je najvažnije hranivo

Prekomjerna i prekasna primjena azota smanjuje intenzitet crvene boje jabuke. Osim toga, dovodi do bujanja lisne mase u krošnji koja smanjuje dotok svjetla na plodove unutar krošnje.  Višak azota koristi se u proizvodnji zelenih jabuka kao što su Granny Smith i Mutsu jer će se takvom primjenom povećati zelenilo, a crvena boja svesti na minimum.

Kalij je potreban za ukus i veličinu jabuke

Kalij biljci omogućuje rast, formiranje i veličinu ploda, ali joj daje i ukus. Takođe pridonosi povećanju sadržaja antocijana u jabukama, poboljšavajući boju plodova. Međutim, njegova primjena mora biti dobro uravnotežana s drugim elementima, pogotovo kalcijem.

Berba jabuka: Određivanje optimalnog vremena

Prevelika primjena kalija kod sorti, s prekrupnim plodovima može pojačati opasnost od nastanka gorke pjegavosti. Tkivo potamni zbog pomanjkanja kalcija, odnosno poremećaja u višku kalija u plodovima.

Fosfor je važno primjeniti u pravom obliku i u pravo vrijeme

Fosfor pozitivno utiče na boju plodova, povećavajući proizvodnju enzima uključenog u proizvodnju antocijana, prirodnog biljnog pigmenta koji ima ključnu ulogu za crvenu boju ploda. Važno je da se fosfor primijeni u pravom obliku i u pravo vrijeme: u slučaju potrebe za poboljšanjem boje plodova, folijarna primjena vrlo je učinkovita nakon cvjetanja i u ranoj zriobi. Ukoliko nedostaje ovaj element, plodovi će biti spužvasti, a njegov višak može utjecati na količinu cinka.

Proljetno đubrenje jabuke azotnim đubrivima

Ekološko đubrenje

Osnovno đubrenje u ekološkoj proizvodnji jabuka čini stajsko đubrivo domaćih životinja i kompost od biljnih ostataka. No, voćari uslijed ove vrste đubriva mogu naići na probleme koji nisu zanemarivi i beznačajni. Problem je naći kvalitetan stajnjak. Uvijek se preporučuje da potiče s istog gazdinstva gdje će se i uzgajati voćke ili gdje se odvija mješovita ekološka proizvodnja.

Često se javlja i prisutnost štetnih mikroorganizama, sjemena korova koji se često rašire vrtom, a i problem je trošak dovoza.


Tagovi

Đubrenje Jabuke Azot Fosfor Kalij Ekološko đubrenje Boja ploda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.