Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voća
  • 17.12.2022. 09:00

Budućnost rezidbi je u električnim makazama - brže i lakše?

Ergonometrija same ručke je takva da se uz motor nalazi kontra teg koji, u velikoj mjeri, spriječava umaranje ruku

Foto: Bojan Kecman
  • 367
  • 83
  • 0

Savremena oprema za rezidbu voćaka, odnosno, električne makaze u budućnosti će biti sve više zastupljene u ljetnjoj i zimskoj rezidbi voćaka. U Aleksandrovcu, na parcelama eksperimentalno-obrazovnog centra Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka, voćarima je predstavljena ova oprema, a u centru se vrše istraživanja o novim sistemima uzgoja i rezidbe voćaka (UFO, vreteno, Bi-baum).

Amir Kukić iz firme "Semagri" d.o.o. Sarajevo, koja je generalni uvoznik profesionalnog alata za orezivanje talijanske kompanije Stocker, u okviru koje su i modeli njemačke Lowe, kaže da se, uz pomoć električnih makaza, rezidba obavlja duplo brže.

"Imamo primjer jednog velikog voćnjaka u Hercegovini gdje je rezidba jabuka na površini od 50 hektara trajala dva mjeseca. Uz upotrebu električnih makaza koje uvozimo, taj posao obavlja se za mjesec dana, što znatno doprinosi uštedama", ističe Kukić.

Bez umaranja ruke

Kada je riječ o električnim makazama Stocker postoje dva sistema. Prvi "Magma" sistem su makaze koje su pogodne za starije voćnjake, sa debljim granama. Mogu da se stave i na štapove dugačke dva metra i trideset centimetara, odnosno, četiri metra.

Prezentacija savremene opreme za rezidbu voćaka

"Ove makaze imaju dva modela rada, automatski sa 2.000 rezova dnevno, a mogu se rezati grane debljine do tri i po centimetra i drugi model gdje je oštrica postavljena na rezanje grana do jednog i po centimetra. Makaze su sa motorom teške jedan kilogram, a uz njih dobiju se još dvije baterije i pribor za održavanje. Ergonometrija same ručke je takva da se uz motor nalazi kontra teg koji, u velikoj mjeri, spriječava umaranje ruku", navodi Kukić.

Semagri uvozi i električne motorke sa poluautomatskim podmazivanjem motora, nakon svakih 10-15 rezova, a drugi model motorki je sa automatskim podmazivanjem. Kukić ističe da se može nabaviti i Stihl, težak jedan i po kilogram, koji ima automatsko podmazivanje. I ta motorka može da se stavlja na štap koji reže grane do četiri metra visine.

Pet grešaka prilikom rezidbe voćnih stabala

Jednim punjačem mogu da se pune dvije baterije, a punjenje traje dva do tri sata. Čak i da se baterija ne koristi mnogo, bilo bi dobro da se ponekad napune, kaže Kukić. Magma sistem makaza košta 911 KM.

Drugi sistem su Vulcano makaze. Prvi model E25 sa dvije baterije može raditi šest sati, a reže grane do dva i po centimetra. Težak je 900 grama i košta 570 KM. Drugi model E 22 kome baterija traje dva sata reže grane debljine do 2,2 centimetra.

Rezidba novih uzgojnih oblika

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, Miljan Cvetković, već nekoliko godina koristi električne makaze, a prezentacija je bila i povoljan trenutak da se voćarima predstavi i zimska rezidba novih uzgojnih oblika šljiva u eksperimentalnom centru.

"Kod šljiva istražujemo UFO uzgojni oblik sa više vertikalnih rodnih grana. On daje izuzetne prinose, jednostavan je za rezidbu i berbu. Poenta je u tome da se ostavljaju kratke rodne grane, a grane duže od 10 centimetara se prikraćuju ili odstranjuju", pojašnjava Cvetković i dodaje da svi prirasti koji nemaju tendenciju da budu rodni, režu se do osnove.

Voćarima predstavljena i zimska rezidba novih uzgojnih oblika šljiva

Za razliku od uzgojnog oblika vreteno, u ovom sistemu vertikalni prirasti, odnosno, vodopije su rješenje za bolji prinos. Nedostatak je što je potrebna armatura jer svi prirasti trebalo bi da budu vezani za žicu.

"U ovom sistemu radi se i ljetnja rezidba koja predstavlja osnovnu dok je zimska korektivna. Ove godine prinos na sortama bio je odličan, a najbolje smo ostvarili na sorti Felicia. Sličan sistem rezidbe je i kod trešanja", kaže profesor.

Bi-baum sistem rezidbe kod šljiva, sa dvije provodnice, takođe se istražuje na parcelama u Aleksandrovcu. Razmak između sadnica u redu je 1,60 metara. Također, nedostatak je što se grane vežu uz žicu. Rezidba se svodi na prikraćivanje grana i ostavljanje prostora među osnovnim granama zbog porasta tokom vegetacije.


Fotoprilog


Tagovi

Semagri Amir Kukić Miljan Cvetković Poljoprivredni fakultet Banjaluka Felicia Magma sistem makaza Vulcano makaze Rezidba voća Električne makaze


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]