Orezivanje šljive ali i drugih voćnih vrsta omogućava bolju pripremljenost stabla na niske temperature. Potrebno je obratiti pažnju na sortiment jer svaka zahtjeva drugačiji uzgojni oblik i način rezidbe.
Ekonomska korist proizvođača šljive posljednjih godina nije značajna jer većina plodova ne završi na tržištu već u okviru gazdinstva ili propadne. Zato je od izuzetne važnosti osavremenjavanje proizvodnje ove voćne vrste, kako bi se zadovoljili zahtjevi plasmana.
Davanjem na važnosti njenoj preradi u rakiju, otvaranjem destilerija, sušara i drugih prerađivačkih kapaciteta javlja se veća potreba za uzgojem što kvalitetnijih plodova.
"Da bi dobili kvalitetno voće i dobre prinose u zasadima, moraju se sprovoditi sve agrotehničke i pomotehničke mjere. Jedna od važnijih svakako je rezidba. U rodnim zasadima šljive potrebno je i najvažnije obaviti zimsko orezivanje, a pored toga poželjno je raditi tokom vegetacije i ljetno", istakla je Zlatica Krsmanović, savjetodavac za voćarstvo.
Zimi se ova mjera, prema njenim riječima, obavlja u stanju mirovanja, kada prođe opasnost od pojave jakih mrazeva, najčešće u februaru ili martu, prije kretanja vegetacije, a najčešći uzgojni oblik za ovo voće su piramidalna kruna, vretenasta palmeta ili poboljšana piramidalna, koje treba održavati tokom godina korištenja.
Prilikom rezidbe, napominje Krsmanovićeva rez mora biti odmah iznad pupoljka kos, na suprotnu stranu od pupoljka. Grane koje se cijele uklanjaju, odstranjuju se do osnove, bez ostavljanja patrljka. Najprije se eliminišu vodopije i one nepotrebne, koje zgušnjavaju krunu, kao i one koje se ukrštaju ili rastu uspravno. Takođe, polomljene i osušene, ukloniti do osnove.
"Nakon toga skraćuju se skeletne grane i prevode na bočne, slabije razvijene, u mjeri da obezbijede optimalnu osvjetljenost unutrašnjih dijelova krune i zadrže uzgojni oblik. Osnovno pravilo pri skraćivanju je da one vršne skeletne budu kraće od srednjih, a ove od donjih i da se uvijek skraćuju na neku slabije razvijenu granu orijentisanu u polje", kaže stručnjak i dodaje da u slučaju da je neka skeletna grana jače razvijena neophodno je da se više skrati.
Prekobrojne rodne grančice i to one slabije razvijene, tanje i izrođene uklanjaju se do osnove ili se skraćuju iznad neke jednogodišnje grančice. Jednogodišnji nerodni ljetorasti, ako su pregusti, prorjeđuju se i uklanjaju do osnove i po pravilu se nikada ne skraćuju. Prema njenim riječima izdanke koji su izbili iz podloge treba obavezno odstraniti do osnove, a veće rane nastale orezivanjem treba zagladiti oštrim nožem kresačem, dezinfikovati petoprocentnim rastvorom plavog kamena ili drugog fungicida i premazati kalem-voskom.
Plan rezidbe mora biti u skladu sa sortom, a kada je šljiva u pitanju na našem području najzastupljenije sorte su čačanska rodna i stanley.
"Čačanska rodna zahtjeva veoma oštru rezidbu koja podrazumijeva uklanjanje jedne trećine skeletnih i rodnih grana, zatim tri do pet poluskeletnih i prorjeđivanje ili odstranjivanje jedne četvrtine skeletnih i rodnih, kao i jedne do tri poluskeletne grane i prorjeđivanje", istakla je Krsmanović.
Sorta stanley rađa na kratkim rodnim grančicama i kopljastim izraštajima obrazovanim na dvogodišnjem i starijem drvetu i to je razlog zašto njena rezidba mora biti redovna i intenzivna. Bitan faktor je i namjena plodova i od njega zavisi intenzitet orezivanja.
"Za sušenje je poželjno da plodovi budu krupniji, tako da se pristupa oštrijoj rezidbi. Tokom nje potrebno je obaviti i pregled stabala, identifikovati pojavu smole, rupa od aktivnosti potkornjaka, promjene boje kore i liječiti ih. Po obavljenom orezivanju obavezno uraditi dezinfekciju zasada bakarnim ili drugim preparatima."
Tagovi
Autorica