Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja grožđa
  • 29.08.2020. 18:00

Uvodi se mjera zabrane uvoza grožđa na tri mjeseca kao potpora vinarima?

Ministar spoljne trgovine i ekonomkih odnosa očekuje maksimalan nadzor i apeluje da inspektori obavljaju ozbiljno nalaze na graničnim prelazima jer se u narednom periodu očekuje uvoz grožđa za proizvodnju vina.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 170
  • 535
  • 0

Juče je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, izjavio kako će predložiti Savjetu ministara da se zabrani uvoz grožđa na tri mjeseca, u cilju zaštite domaće proizvodnje.

"Prema nekim našim procjenama, u Bosni i Hercegovini ima preko 20 miliona litara vina i imati ćemo ozbiljne viškove jer proizvođači očekuju da ova godina bude izuzetno rodna, a opet s druge strane usljed manje spoljnotrgovinske razmjene, kao i manje domaće potrošnje, postojeće zalihe samo će rasti", objašnjava Košarac.

Dodaje da je na inicijativu Spoljnotrgovinske komore i grupacije vinara, do sada održano nekoliko sastanaka kako bi se analiziralo stanje na tržištu i da je stav Ministarstva spoljne trgovine kako naše proizvođače treba podržati određenim mjerama, navodi RTRS.

Zaštita domaće proizvodnje kao prioritet

Takođe, potrebno je imati u vidu i primjene različitih međunarodnih ugovora, u čijem je sastavu i naša zemlja. Kako kaže, BiH ima dovoljno argumenata da donese odgovarajuće mjere potpore uzgajivačima. Na taj način omogućiti će im se da nakon krizne situacije poslije pandemije korona virusa, unaprjeđuju plasman proizvoda.

Inspektorati u Republici Srpskoj i Federaciji BiH već su preduzeli određene korake i već su izvršene odgovarajuće inspekcijske analize, prema sugestijama Agencije za nadzor tržišta i Agencije za bezbjednost hrane.

Zabranjen uvoz svježeg grožđa zbog ostatka hlorpirifosa

Ministar očekuje maksimalan nadzor i apeluje da inspektori obavljaju ozbiljno i odgovorno nalaze na graničnim prelazima jer se u narednom periodu očekuje uvoz grožđa za proizvodnju vina.

Oko 4 hiljade hektara pod vinovom lozom

"Pretpostavljam da će nam neke zemlje osporavati to pravo, ali naša je obaveza da zaštitimo domaće proizvođače vina. Nećemo zabraniti uvoz gotovih vina", navodi Košarac.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini pod vinovom lozom nalazi se 3.800 hektara, a od ovog broja 3.200 je u FBiH dok je 600 ha u RS. Svim ovim proizvođačima mora se obezbijediti prerada grožđa i mogućnost da svoje proizvodne viškove skladište i kada bude najbolje vrijeme, plasiraju na tržištu.

Vina iz BiH konkurentna na svjetskim tržištima

Kako navodi, Nedim Marić, direktor vinarije Hepok, iz Mostara, vinari su od ministra spoljne trgovine tražili da se uvoz grožđa podvrgne kontroli, kako bi se njihova proizvodnja zaštitila.

Najviše ugrožen sektor vina

U predstojećem periodu sljedi berba, biće grožđa u izobilju, kaže Marić, a u roku od par mjeseci pristiže i vino iz okruženja, pri tom sve vinarije u Hercegovini u startu imaju znatne viškove vina.

Vinogradarstvo je u velikoj mjeri pogođeno negativnim posljedicama postojeće pandemije, iz tog razloga što je vino direktno povezano sa ugostiteljstvom i turizmom, koji u posljednjih par mjeseci uopšte nisu aktivni.

Porodica Runjevac proizvodi vina sa elegancijom

Vinari smatraju da je situacija prilično neizvjesna i teška jer je potražnja za vinima postojala čak i za vrijeme ratova dok je sa korona krizom sve postalo upitno.


Tagovi

Proizvodnja vina Odgovarajuće mjere Staša Košarac Bezbjednost hrane Uvoz grožđa Nedim Marić Viškovi vina Berba grožđa Vinari


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.