Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 24.06.2016. 15:00

Vina iz BiH konkurentna na svjetskim tržištima

Potrebno je poštivanje standarda i modernih tehnologija proizvodnje da bi se iskoristio potencijal lokalnih vinovih loza, kaže veleposlanik Italije Rugger Corriasa.

  • 493
  • 23
  • 0

Uvoz vina i dalje je osam puta veći od izvoza, a prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u prva četiri mjeseca primjetan je trend istovremenog pada i izvoza i uvoza. Prema njima, u prvoj trećini godine uvezli smo vino vrijedno 7,91 mil KM, što je za 7,13% manje u odnosu na isti period lani. Uvoz vina je pao za 606.363 KM, a BiH je najviše uvozila iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Uvozi se stolno, izvozi vrhunsko vino

Istovremeno je izvezeno vino ukupne vrijednosti 1,17 mil KM, što je za 11,94% ili 158.771 KM manje u odnosu na isti period lani. Najviše vina otišlo je u Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i Crnu Goru. Najveća količina uvoznih vina spada u kategoriju stonih jer, kažu u Komori, domaći vinari ne nalaze interes u proizvodnji jeftinih vina.

Nagrade koje domaći vinari za vrhunska vina osvajaju na svjetskim natjecanjima, itekako idu u prilog riječima veleposlanika Italije Ruggera Corriasa na seminaru "Moderne tehnologije u proizvodnji vina i marketing vina", koji je organizirala ICE-Agencija za promociju u inozemstvu i internacionalizaciju talijanskih poduzeća i Veleposlanstva Italije, održanog u Međugorju u Etno selu Herceg.

Možemo biti konkurentni na međunarodnim tržištima

"Industrija vina u Bosni i Hercegovini može biti konkurentna na međunarodnim tržištima. Potrebno je poštivanje standarda i modernih tehnologija proizvodnje da bi se iskoristio potencijal lokalnih vinovih loza. Italija, svjetski lider vina - sektor koji u našoj državi vrijedi 14 milijardi eura te više od 5 milijardi eura izvoza - na raspolaganju je da pomogne Bosni i Hercegovini sa svojim tehnologijama, ekspertima i uređajima”, naglasio je veleposlanik, a prenosi fokus.ba.

Seminar je omogućio uspoređivanje načina proizvodnje i marketinga vina, s posebnim akcentom na najmodernije tehnologije koje se koriste u Italiji i na njihovu primjenu na tradicionalne hercegovačke vinove loze, žilavku i blatinu.

Foto: 495756/Pixabay


Tagovi

Vino Uvoz Izvoz Konkurentnost Italija Veleposlanik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]