Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostaci pesticida
  • 23.08.2020. 10:30

Zabranjen uvoz svježeg grožđa zbog ostatka hlorpirifosa

U analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo sredstva hlorpirifos iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 100
  • 80
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvoznika sa sjedištem u Distriktu Brčko, zabranila je uvoz pošiljke stonog grožđa porijeklom iz Albanije, u količini od 12.426 kilograma, usljed povećanog sadržaja pesticida, stoji na zvaničnom sajtu Fitosanitarne inspekcije RS.

Prilikom pregleda voća nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka štetnih materija. Na osnovu Izvještaja o izvršenoj analizi, izdatog od strane "Instituta za vode" u Bijeljini, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo sredstva hlorpirifos iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Uvoznik je zahtijevao dodatnu analizu koja je izvršena u "Gradskom zavodu za javno zdravlje", u Beogradu i sa njom je potvrđena prva analiza. Na osnovu toga donešeno je Rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Zabranili i uvoz citrusa iz Italije

Podsjećamo da je prošle godine ova inspekcija  u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine zabranila uvoz pošiljke citrusa pošiljaoca iz Italije u količini od 5.656 kilograma.


Tagovi

Hrana biljnog porijekla Pošiljka hrane Ostaci pesticida u hrani Ostaci hlorpirifosa Zabranjen uvoz Fitosanitarna inspekcija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete