Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 01.08.2019. 18:30

Upozorenje: Sivi grožđani moljac u vinogradima, uočen i jabučni savijač

U Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar upozoravaju na povećanu brojnost sivog grožđanog moljca, ali i na jabučnog savijača.

Foto: Pixabay/Foundry
  • 364
  • 18
  • 0

Na svim opažačkim punktovima uočena je povećana brojnost sivog grožđanog moljca (Lobesia botrana) čije se gusjenice ubušuju u bobice grozda u fazi zrenja, upozoravaju u Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar. 

Premda je uočena povećana brojnost spomenutog štetnika on još uvijek nije prešao kritični prag zbog čega vinogradari trebaju pratiti naredne obavijesti kako bi u slučaju potrebe mogli pravodobno izvršiti tretiranje nasada, prije ubušivanja gusjenica u bobice grozdova. 

Kako suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Zbog nestabilnog vremena poželjno je, čim to vremenske prilike dopuste, izvršiti tretiranje mladih vinograda u svrhu zaštite od plamenjače (Plasmopara viticola), kao i vinograda na rodu zbog zaštite lisne mase od napada kasne plamenjače. 

U tu svrhu može se koristiti jedan od pripravaka na bazi bakra: Neoram WG, Cuprablau Z, Nordox 75 WG, Kupropin, Champion, Bordoška juha i sl. 

Na opažačkim punktovima uočen je i let jabučnog savijača (Cydia pomonella) zbog čega je nasade jabuka poželjno zaštititi jednim od pripravaka: Affirm, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Reldan 22 EC, Mospilan 20 SG i dr.

Jabukin smotavac: Karakteristike i način suzbijanja

Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!


Tagovi

Štetnici Sivi grožđanin moljac Plamenjača Jabučni savijač


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.