• Vinova loza
  • 18.02.2020. 14:15

Širenje vinogradarske proizvodnje u Posavini

Agroklimatski uslovi ovog kraja pogoduju uspješnoj vinogradarskoj proizvodnji.

Foto: Depositphotos/Jaromatik
  • 506
  • 29
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja u Posavini uglavnom se zasniva na uzgoju ratarskih, povrtarskih i voćarskih usjeva. Takođe, u ovom kraju zastupljeno je i gajenje stoke. Kada je riječ o uzgoju vinove loze, tek par njih ima plantažni uzgoj grožđa.      

U Buvkiku kod Brčkog ima savremeni vinograd. A u Podmajevičkim selima vinogradarstvo je takođe zastupljeno. U prošlom vijeku ljudi se nisu bavili uzgojem grožđa, zbog napada filoksere. Prije relativno kratkog vremena, ponovo su se okrenuli vinogradarstvu, kako prenosi RTRS.

Oživljavanje tradicije i pravljenje vina kao cilj

"Imamo cilj da u ovom kraju, koji zaista ima dugu tradiciju u vinogradarstvu, a što je evidentirano i u dokumentima, ponovo oživimo tradiciju uzgoja grožđa i pravljena kvalitetnog vina", kaže Dragan Pajić, mještanin Buvkika.

Šta treba znati prije podizanja vinograda

Agrometeorološki i pedološki uslovi dozvoljavaju da se u ovom kraju gaje sorte sovinjon i šardone. Od 100.000 sorti, u ovom kraju gaji se oko 200 njih.

"Sve smo mi analizirali, prije nego što smo se upustili u podizanje zasada. Morali smo da popravimo zemljište, prilagodimo ga klimi, sortama i klonovima i uspjeli smo u tome", ističe prof. dr Dragoljub Žunić, sa Poljoprivrednog fakulteta, u Zemuna.

Vino kao dio života

Vinogradarstvo i vino, neiozostavni su dio života stanovnika ovog mjesta. Ali i prednost jer svojim rodom obogaćuje i omogućuje nova radna mjesta.

Nestat će polovina svjetskih vinograda?

"Ovo je zaista dobar posao i pokazatelj, kako ljudi, koji imaju mogućnosti, želje i htjenja, mogu na ovim prostorima da se ostvare. I da stvore dobrobit i za sebe i za one koji su ostali ovdje da žive", rekao je Nikola Lukić, protojerej iz Brčkog.

U ovom posavskom vinogorju ostvaruje se prioritet i cilj od deset hektara vinograda. A plan je iz 40.0000 čokota realizovati proizvodnju od 50.000 boca vina.


Tagovi

Uzgoj vinove loze Vinogradi Uzgoj grožđa Napad filoksere Dragan Pajić Dragoljub Žunić Nikola Lukić


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.