Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 18.02.2020. 14:15

Širenje vinogradarske proizvodnje u Posavini

Agroklimatski uslovi ovog kraja pogoduju uspješnoj vinogradarskoj proizvodnji.

Foto: Depositphotos/Jaromatik
  • 800
  • 43
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja u Posavini uglavnom se zasniva na uzgoju ratarskih, povrtarskih i voćarskih usjeva. Takođe, u ovom kraju zastupljeno je i gajenje stoke. Kada je riječ o uzgoju vinove loze, tek par njih ima plantažni uzgoj grožđa.      

U Buvkiku kod Brčkog ima savremeni vinograd. A u Podmajevičkim selima vinogradarstvo je takođe zastupljeno. U prošlom vijeku ljudi se nisu bavili uzgojem grožđa, zbog napada filoksere. Prije relativno kratkog vremena, ponovo su se okrenuli vinogradarstvu, kako prenosi RTRS.

Oživljavanje tradicije i pravljenje vina kao cilj

"Imamo cilj da u ovom kraju, koji zaista ima dugu tradiciju u vinogradarstvu, a što je evidentirano i u dokumentima, ponovo oživimo tradiciju uzgoja grožđa i pravljena kvalitetnog vina", kaže Dragan Pajić, mještanin Buvkika.

Šta treba znati prije podizanja vinograda

Agrometeorološki i pedološki uslovi dozvoljavaju da se u ovom kraju gaje sorte sovinjon i šardone. Od 100.000 sorti, u ovom kraju gaji se oko 200 njih.

"Sve smo mi analizirali, prije nego što smo se upustili u podizanje zasada. Morali smo da popravimo zemljište, prilagodimo ga klimi, sortama i klonovima i uspjeli smo u tome", ističe prof. dr Dragoljub Žunić, sa Poljoprivrednog fakulteta, u Zemuna.

Vino kao dio života

Vinogradarstvo i vino, neiozostavni su dio života stanovnika ovog mjesta. Ali i prednost jer svojim rodom obogaćuje i omogućuje nova radna mjesta.

Nestat će polovina svjetskih vinograda?

"Ovo je zaista dobar posao i pokazatelj, kako ljudi, koji imaju mogućnosti, želje i htjenja, mogu na ovim prostorima da se ostvare. I da stvore dobrobit i za sebe i za one koji su ostali ovdje da žive", rekao je Nikola Lukić, protojerej iz Brčkog.

U ovom posavskom vinogorju ostvaruje se prioritet i cilj od deset hektara vinograda. A plan je iz 40.0000 čokota realizovati proizvodnju od 50.000 boca vina.


Tagovi

Uzgoj vinove loze Vinogradi Uzgoj grožđa Napad filoksere Dragan Pajić Dragoljub Žunić Nikola Lukić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]