Između ostalog, radi smanjenja infekcijskog potencijala u nasadu potrebno je redovno uklanjanje odumrlih i dijelova trsova kao i ostataka od rezidbe.
Krenula je nova vinogradarska godina, a s njom i rezidba vinove loze, u čije vrijeme, ali i nakon nje, valja posebno voditi računa o nekoliko bitnih stvari.
Kako ističe stručna savjetnica Karmen Karlić, pažnju treba posvetiti mogućoj prilagođenoj rezidbi što znači manji broj i manji promjer rezova, odmicanje rezova od centralne ose, izbjegavati ih do baze te prilagodbu uzgojnog oblika.
Kako nalaže tradicija: Orezani prvi čokoti u Derventi, pa zaliveni vinom
Radi smanjenja infekcijskog potencijala u nasadu potrebno je redovno uklanjanje odumrlih i dijelova trsova kao i ostataka od rezidbe. Tu je i moguće odstranjivanje nekrotiziranih dijelova na označenim trsovima i/ili vraćanje trsa na 45 cm. "Po mogućnosti odraditi s vremenskim odmakom, nakon završene rezidbe, a prije vezivanja", savjetuje.
Dodaje da se u nasadima nakon rezidbe preporučuje primjena biološkog fungicida na osnovi Trichoderma atroviride soj SC1 za prevenciju ESCE (Phaeomoniella chlamydospora), Eutipoze (Eutypa lata) i Petrijeve bolesti (Phaeoacremonium aleophilum).
Primjenjuje se na mjestima reza u razdoblju mirovanja vinove loze u danima s temperaturom iznad 10°C i relativnoj vlažnosti zraka većoj od 70% te da u danima nakon primjene (48 h) nema opasnosti od mraza ili kiše. Registrirana zaštitna sredstva možete pronaći ovdje.
Savjetnica ističe i da je prije primjene sredstva za zaštitu bilja obvezno pažljivo pročitati uputu za upotrebu i pridržavati se svih navedenih uputstava, ograničenja, upozorenja te mjera zaštite zdravlja i okoliša.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera
Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]Tagovi
Autorica