Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita nasada
  • 15.02.2024. 10:30

O čemu voditi računa tokom i nakon rezidbe vinove loze?

Između ostalog, radi smanjenja infekcijskog potencijala u nasadu potrebno je redovno uklanjanje odumrlih i dijelova trsova kao i ostataka od rezidbe.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 144
  • 15
  • 0

Krenula je nova vinogradarska godina, a s njom i rezidba vinove loze, u čije vrijeme, ali i nakon nje, valja posebno voditi računa o nekoliko bitnih stvari. 

Kako ističe stručna savjetnica Karmen Karlić, pažnju treba posvetiti mogućoj prilagođenoj rezidbi što znači manji broj i manji promjer rezova, odmicanje rezova od centralne ose, izbjegavati ih do baze te prilagodbu uzgojnog oblika. 

Kako nalaže tradicija: Orezani prvi čokoti u Derventi, pa zaliveni vinom

Radi smanjenja infekcijskog potencijala u nasadu potrebno je redovno uklanjanje odumrlih i dijelova trsova kao i ostataka od rezidbe. Tu je i moguće odstranjivanje nekrotiziranih dijelova na označenim trsovima i/ili vraćanje trsa na 45 cm. "Po mogućnosti odraditi s vremenskim odmakom, nakon završene rezidbe, a prije vezivanja", savjetuje. 

Dodaje da se u nasadima nakon rezidbe preporučuje primjena biološkog fungicida na osnovi Trichoderma atroviride soj SC1 za prevenciju ESCE (Phaeomoniella chlamydospora), Eutipoze (Eutypa lata) i Petrijeve bolesti (Phaeoacremonium aleophilum).

Primjenjuje se na mjestima reza u razdoblju mirovanja vinove loze u danima s temperaturom iznad 10°C i relativnoj vlažnosti zraka većoj od 70% te da u danima nakon primjene (48 h) nema opasnosti od mraza ili kiše. Registrirana zaštitna sredstva možete pronaći ovdje

Savjetnica ističe i da je prije primjene sredstva za zaštitu bilja obvezno pažljivo pročitati uputu za upotrebu i pridržavati se svih navedenih uputstava, ograničenja, upozorenja te mjera zaštite zdravlja i okoliša. 


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Rezidba loze Vinova loza Zaštita loze Kako orezati lozu Karmen Karlić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]