Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sveti Trifun
  • 14.02.2024. 16:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Kako nalaže tradicija: Orezani prvi čokoti u Derventi, pa zaliveni vinom

Vinogradari u Derventi, gdje je nekada bila smještena i prva vinska stanica za kontinentalni dio, drže do tradicije i običaja - nadaju se plodnoj godini i dobroj berbi.

Foto: Slobodan Živanić
  • 105
  • 43
  • 0

Kako nalažu tradicija i običaji, oni koji ih poštuju, na Sveti Trifun, koji se slavi kao zaštitnik vinogradara i vinara, počeli su rezidbu u svojim vinogradima. Danas, 14. februara, vinograd se osveštava, oreže prvi čokot i zalije prošlogodišnjim vinom, s vjerom da će se tako loza probuditi iz sna. A, tim povodom, po deseti put osveštani su i vinogradi "Đuričić" u Velikoj Sočanici te "Kuzmanović" iz Mišinaca, kod Dervente.

"Mi sijemo, Bog daje da rađa. Zato je ovo dan kada počinje novi život, kada se biljke bude, vinogradi i voćnjaci da se blagoslovi da bi rodio rod za dobro svih nas", rekao je sveštenik u penziji, Milorad Bajbić, dodavši kako je običaj da se blagosiljaju zasadi poljoprivrednih kultura, voća i vinograda.

Oni koji imaju veće površine pod lozom, kao i vinogradari na jugu zemlje, ovaj posao su već započeli ranije, a neki završili. 

Drže se starih običaja

Okupljanje kod Đuričića, tradicija je već čitavu deceniju, a svoju vinariju su lani i registrirali, no drže se i starih vjerovanja. Lozu uvijek režu nakon 14. februara i radit će to narednih 20-tak dana.

Zalivanje za dobru sezonu

"Pomolimo se Bogu za zdravlje vinograda, za dobru sezonu i dobru kapljicu u konačnici. Poslije rezidbe ide iznošenje loze, vezivanje lastara. Čim se oreže ide i plavo prskanje, zimska zaštita da bi se dezinfikovale rane čokotima i da bi se uništili neki prezimljujući faktori", kaže Aleksandar Đuričić, vlasnik vinarije, čiji se nasadi protežu na oko dva hektara, a ove godine planira proširenje za još jedan hektar bijelim aromatičnim sortama koje traži tržište.

Rezidba vinove loze: Lastar presijecite centimetar iznad vršnog okca, pod blagom kosinom

Godišnja proizvodnja vina je oko 10 hiljada boca. Prošla godina je, kako ocjenjuje, bila kritična, ali su uz dosta truda i zaštite, uspjeli spasiti oko 80 posto roda. "Na kraju je bio lijep septembar tako da smo iscijedili fino vino. Nadamo se da će ova godina biti bolja, kritičan je april, kada mogu da se jave kasni mrazevi, kada loza već krene, sada bi najbolje bilo da je snijeg, ali vidjet ćemo", dodaje ovaj vinar. U njegovom zasadu trenutno su tri sorte bijelog, aromatičnog - traminac, morava i kupaža te dvije sorte, te crna - cabernet i merlot.

Tradiciju poštuju i u vinogradima "Kuzmanović", gdje Sveti Trifun označava dan kada intenzivno kreću sa vanjskim poslovima i nadaju se plodnoj godini i uspješnoj berbi.

Kuzmanović se nada plodnoj godini

"Ukupno posjedujemo sedam hektara pod lozom, to je oko 35.000 čokota, toliko hiljada litara i proizvedemo, malo više bijelog, sorti pinot bijeli i pinot sivi, a od crnog imamo merlot i pinot crni", kaže Simo Kuzmanović, vlasnik ove vinarije, dodavši kako nemaju problema sa prodajom, te da plasiraju na tržite cijelu proizvodnju u toku godinu.

Nijedna godina, kako ističe, nije lagana i vinari se uvijek moraju prilagođavati, ali se nada da neće biti previše toplo u narednim danima kako ne bi biljka krenula i da ne bi imali problema sa mrazom.

Vinska stanica je bila u Derventi

Derventa nije prepoznata kao vinogradarski kraj, kaže gradonačelnik Milorad Simić, koji je zajedno sa sveštenicima danas posjetio dva vinogradara i prisustvovao simboličnoj rezidbi.

"Spojili smo ugodno s korisnim i proveli ono što tradicija nalaže. Drago mi je da postoje ovakvi ljudi, dva reprezentativna vinara, za koje se nadam da će biti primjer i drugima. Još daleke 1888. godine Derventa je imala vinarsku stranicu za kontinentalni dio, a Mostar je bio za hercegovački dio", podsjetio je Simić i dodao kako su za vrijeme Austro-Ugarske pronađene stare sorte loze što je dokaz da je područje pogodno za vinogradarstvo.

 


Fotoprilog


Tagovi

Sveti Trifun 14. februar Rezidba vinigrada Tradicija u vinogradu Osveštavanje vinograda Milorad Bajbić Aleksandar Đuričić Simo Kuzmanović Derventa


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.