Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Vinova loza
 • 26.06.2024. 10:30

Koje radove obaviti u ovoj fenofazi razvoja u vinogradu?

Osnovno obilježje ove faze je rast bobica, a uporedo sa njima rastu i lastari, zaperci i lišće. Kako održavati zasad, savjetuje stručnjak iz PSSRS.

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
 • 50
 • 7
 • 0

Životni ciklus svake biljke naziva se ontogeneza i predstavlja period od sadnje do momenta odumiranja biljke. Kod čokota ona traje 30 do 50 godina. Godišnji ciklus razvoja vinove loze odvija se kroz dva perioda, a to su period vegetacije (sedam mjeseci) i period zimskog odmora (pet mjeseci), pojašnjavaju iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS. 

"U periodu vegetacije vinova loza ima listove, razvija lastare, cvasti, grozdove, obrazuje okca i pupoljke i donosi rod. Period zimskog odmora je vrijeme kada su svi životni procesi svedeni na minimum", ističe stručnjak Alen Predić iz PSSRS.

Period vegetacije odvija se, dodaje, kroz šest fenofaza razvoja:

 • kretanje sokova (suzenje loze),
 • kretanje okaca, rast lastara i cvasti,
 • cvjetanje i oplodnja,
 • razvoj zelenih bobica,
 • sazrijevanje grožđa te
 • sazrijevanje lastara i opadanje lišća.

Voditi računa o zaštiti od štetočina i bolesti

"Fenofaza razvoja zelenih bobica počinje zametanjem bobica odnosno završetkom oplodnje. Osnovno obilježje ove faze je rast bobica, a uporedo sa njima rastu i lastari, zaperci i lišće. Početak faze kod većine sorti je približno isti", ističe savjetodavac dodajući da ona počinje u prvoj polovini juna, a dinamika rasta bobica se mijenja, u početku je intenzivna, a potom jako usporena.

Zlatasto žutilo vinove loze može biti pogubno po rod. Evo kako da ga prepoznate i suzbijete

Kad bobica dostigne krupnoću 6 do 9 mm zaustavlja se njihovo opadanje. Predić pojašnjava kako je boja mladih bobica zelena zbog prisustva hlorofila u pokožici. Kraj fenofaze je prepoznatljiv po promjeni boje pokožice, kod bijelih sorti zelena boja prelazi u žućkastu, a kod crnih sorti u različite nijanse crvenkaste. U zavisnosti od svojstva sorte, trajanje ove fenofaze je različito i traje 30 do 60 dana.

Radovi koji se obavljaju u vinogradu tokom ove fenofaze su obrada zemljišta i uništavanje korova, navodnjavanje, vezivanje zelenih lastara, prekraćivanje vrhova osnovnih lastara i zaperaka kao i zaštita od bolesti i štetočina, poručuje.


Tagovi

PSSRS Alen Predić Razvoj zelenih bobica Fenofaze razvoja vinove loze Radovi u vinogradu


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.