Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 05.06.2024. 15:00

Otklonite višak lisne mase u zoni grozdova i tretirajte lozu ovim preparatima

Kod planiranja mjera zaštite vinove loze u narednom periodu poželjno je da razmak između tretiranja ne prelazi 10-12 dana.

Foto: Vedran Stapić
  • 95
  • 8
  • 0

Nestabilne vremenske prilike stvorile su povoljne uvjete za pojavu i razvoj plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator), upozorili su iz Federalnog agromediteranskog zavoda. 

Stoga je vinograde poželjno zaštititi od uzročnika plamenjače jednim od pripravaka: Mikal Premium F, Forum Star, Pergado F, Fantic F, Orvego ili nekim drugim pripravkom registriranim za ovu namjenu.

U svrhu zaštite vinove loze od pepelnice može se koristiti jedan od pripravaka: Nativo 75 WG, Talendo, Dynali, Domark 40 ME, Folicur EW 250, Topas 100 EC ili neki drugi.

Također je važno otkloniti višak lisne mase u zoni grozdova kako bi osigurali što bolju prozračnost i kako bi što bolje mogli oprskati zonu grozda. Osim toga, kod planiranja mjera zaštite vinove loze u narednom periodu poželjno je da razmak između tretiranja ne prelazi 10-12 dana.


Tagovi

Zaštita vinograda Tretiranje loze Lisna masa Prozračnost loze Preparati protiv plamenjače Preparati protiv pepelnice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na us... Više [+]