Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuja
  • 29.05.2020. 18:00

Žućenje tuje: Koji su razlozi i kako umanjiti štetu

Žute grane ne moraju značiti da za biljku nema spasa, stoga, prije poduzimanja bilo kojeg koraka dobro proučite jesu li grane odumrle ili ne.

Foto: JumpStory
  • 1.411
  • 25
  • 0

Tuja je zimzeleno stablo iz porodice čempresa. Vrlo je popularno jer mu odgovara naša klima, a često se koristi za ukras ili živicu. Ovo drvo najbolje uspijeva na neutralnim ili alkalnim tlima, a ne podnosi ekstremno vlažno niti suho zemljište.

Otporna je na niske temperature, a najbolje raste na suncu ili u polusjeni. Međutim, ponekad grane mogu požutiti što narušava njen estetski izgled i iz tog razloga vlasnici često traže pomoć stručnjaka.

Dobro provjerite jesu li grane odumrle

Žute grane ne moraju značiti da za biljku nema spasa, stoga, prije poduzimanja bilo kojeg koraka dobro proučite jesu li grane odumrle ili ne. To ćete provjeriti tako da pokušate saviti granu. Ako puca, odumrla je, a ako je i dalje fleksibilna, iako žuta, još uvijek je živa. Može se dogoditi da grane pucaju na različitim mjestima u krošnji pa je moguće da čitava biljka odumire. No, ako problem postoji na samo jednom dijelu, onda se tuja može spasiti, objašnjava stručnjak za hortikulturu Elizabeth Ginsburg.

Čarobni žbunovi ljetnog čempresa - od egzotike do metle

Topla i suha ljeta takođe mogu biti razlog žućenja grana. Malčiranjem oko korijena i obilnijim zalijevanjem tokom vrućih dana trebalo bi smanjiti ovu pojavu. I zimske temperature mogu stvarati probleme i dovesti do bronzanog, smeđeg pa čak i crnog lišća, a u tom slučaju se ne može poduzeti ništa jer će se ono oporaviti s porastom temperature u proljeće.

I štetočine mogu biti razlog

Najčešća štetočina je tujin krasnik (Palmar festiva), a u prvoj fazi njegovog napada može se primijetiti zadebljanje na tanjim dijelovima stabljike ispod kojih nalazimo bijele larve. Dio stabljike iznad zadebljanja vene i suši se jer je larve izgrizaju praveći nepravilne hodnike ispod kore što može biti razlog sušenja cijelih grana, a kako piše Darko Pleskalt u časopisu Hrvatske šume 324/2016, kod mlađih biljka može se osušiti i cijela biljka. Takođe i potkornjaci napadaju čemprese i buše rupe na kori i ispod nje, a na mjestima ishrane primjećuje se piljevina i smola. Iznad tih mjesta dolazi do sušenja vrhova grana.

Tuja traži konstantnu pažnju i nadzor, ali i zimski tretman

I moljci mineri mogu uništiti estetsku vrijednost tuja. Oni se kontrolišu postavljanjem ljepljivih ploča ili feromonskih klopki. Čim se primijeti promjena boje grančica na tujama, a koja upućuje na odstupanje od njene normalne boje u tom vegetacijskom periodu, takvu granu potrebno je odrezati pri deblu i obavezno spaliti. Ukoliko je zaraza već zahvatila jaču granu ili veći dio od vrha biljke, tada je najsigurnije cijelu tu biljku izvaditi zajedno sa korijenom i spaliti, savjetuje Pleskalt.

Bolesti kao moguć uzrok žućenja

Najčešće gljivično oboljenje tuja je Didymascella thujina, a kako piše cabi.org, uslijed zaraze javljaju se malena bjelkasta područja na gornjoj strani lista nakon kojih nastaju tamnosmeđe tačkice. I na mladim izbojcima tokom zime mogu se primijetiti pojedinačne smeđe ljuske, a u slučaju jačeg napada lišće u jesen potpuno posmeđi i otpadne dok ono koje ostane na grančici postane sivkasto. Zato je važno koristiti zdrav sadni materijal, a za zaštitu koristiti dozvoljene fungicide.

Još jedan uzročnik bolesti je gljivica Kabatina thujae, a biljke mlađe od 5 godina su češće oštećene od starijih, piše osu.edu. Simptomi se obično javljaju na vrhovima grana u kasnu zimu ili rano poljeće, a oboljelo lišće postaje žutosmeđe. Ova bolest se javlja najčešće u vlažnim uslovima i gustom sklopu, a zaštita fungicidima se najčešće sprovodi preventivno.

Vodite računa o pravilnom načinu sadnje

I problemi s korijenjem mogu uzrokovati žućenje tuje. Ako se površina korijenja kojeg ste izvadili zajedno s posudom nalazi ispod površine okolnog tla za vrijeme sadnje, tada može doći do toga da tuja propadne jer je posađena preduboko. Važno je i prilikom sadnje korijenje koje ste izvadili iz posuda lagano raširiti kako bi se biljka bolje primila, savjetuje Ginsburg.

Odumrle dijelove treba ukloniti i provjeriti postoje li znakovi problema na korijenu. Ispitivanje tla je bitno kako bi se znalo uzrokuje li ono probleme. Možda je zbijeno, u njemu je nakupljeno đubrivo, možda je nizak pH.

Tuju mogu uništiti i herbicidi aplicirani u njezinoj blizini, a u tom slučaju žute grane treba orezati koristeći dezinfikovane makaze što pomaže i u spriječavanju širenja bolesti, savjetuje homeguides.


Tagovi

Tuja Uzgoj tuja Žućenje Štetočine Bolesti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Imam li umjetničko oko ? 😁😁😁