Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetni čempres
  • 25.03.2018. 07:00

Čarobni žbunovi ljetnog čempresa - od egzotike do metle

Kompliciranog botaničkog naziva - Kokia scoparia trichophylla ova biljka daje jednostavnu raskošnu ljepotu, pod uvjetom da se na pravi način iskoristi. Pravo vrijeme za sijanje ljetnog čempresa je upravo mart. Na ljeto i jesen imat ćete neobičnu postavku u vašem dvorištu.

Foto: Bigstockphoto/vichie81
  • 1.078
  • 44
  • 0

Ljetni čempres (Kokia scoparia trichophylla) je donedavno pratio loš glas da se nekontrolirano razmnožava, te da je to u stvari biljka od koje se samo prave metle i da i nije pretjerano dekorativna i korisna za uređenje dvorišta. Pejzažni arhitekti ne misle tako. Novi trendovi stigli su sa Dalekog istoka. Fotografija ljetnih čempresa, koji su formacijski postavljeni, stiže iz Šangaja, a u Japanu imaju čitava polja i brda prekrivena ovom biljkom, pomoću koje su napravili park. Upravo on je turistička atrakcija, pogotovu kada na kraju sezone od zelene dobiva tamno rozu boju.

U martu sijanje, u maju presađivanje

Visina ljetnog čempresa u punoj vegetaciji je do 130 centimetara. Radi se o jednogodišnjoj biljci, koja traži sunčana staništa, a s obzirom na to da su ljeta kod nas vrlo topla, odgovara joj i naše podneblje. Sije se od marta do maja direktnom sjetvom na otvorenom prostoru u pripremljene gredice. Sjeme se sije rijetko i prekriva slojem zemlje ne debljim od 0,5 do jednog centimetra.

Nakon sijanja potrebno je održavati vlažnost. Sadnice se pojavljuju od 14 do 28 dana. Presađivanje je od svibnja do juna. Presađuju se pojedinačno na stalno mjesto gdje će rasti. Razmak između biljaka je oko  80 centimetara, a iskusni kažu da je na dva metra dovoljno rasporediti do tri biljke.

Stavite je u teglice i napravite formaciju

Ljetni čempres se može uzgajati i u teglicama. Tada je pogodna za ukrašavanje velikih betonskih površina, a ujedno ćete kontrolirati njeno razmnožavanje, jer će sjeme padati na beton. S teglicama dobivate mogućnost raspoređivanja ljetnog čempresa u dvorištu po svom nahođenju i nekoliko puta tijekom sezone. Vodite računa da to uvijek budu osunčana mjesta. Možete ih rasporediti po stepeništima, ispred stambenih ili prerađivačkih objekata. U gustom rasporedu u teglicama uvijek će davati i egzotični i mediteranski i duh Dalekog istoka.

Letni šempres
Visina ljetnog čempresa u punoj vegetaciji je do 130 centimetara

Od egzotike do metle

Primjena ljetnog čempresa je zaista raznolika. Može se koristiti kao pregrada dijelova vrta, ili kao zaštita od vjetra u bašči. Od nje se može napraviti brza ograda, koju ćete po svom nahođenju šišati i oblikovati. Na kraju vegetacije od nje se mogu praviti metle za čišćenje dvorišta, kada se dobro osuše.

Što su Japanci učinili?

Japanski grad Hitachi u oktobru postaje jedna od najtraženijih turističkih destinacija, upravo zahvaljujući biljci od koje, kako mnogi misle, se samo prave metle. Mali grmovi čempresa tada dobivaju svoju jarko crvenu boju i postaju "plameni grmovi", a kako je javni park napravljen na blagim padinama, na 190 hektara, s uređenim stazama, turisti hrle upravo u taj grad.

Hitachi je nekada bio ekonomski razvijeni centar, čiji je najpoznatiji izvozni proizvod bio sušeni slatki bata. Međutim, priroda nije bila blagonaklona i 2011. godine grad i cijelu regiju pogodio je zemljotres, a potom i tsunami. Tradicionalno vrijedni Japanci nisu dozvolili da ova katastrofa uništi njihovu rastuću ekonomiju, te su odmah krenuli s obnovom. Jedan od simbola njihovog oporavka i ponovnog života je park ljetnog čempresa, koji je otvoren 2013. godine. Danas se ovaj park svrstava u one svjetske destinacije koje su označene s konstatacijom - Ova mjesta zaista postoje! Kao u raju! Nestvarno!


Tagovi

Letni čempres Hitači Kokia scoparia trichophylla Daleki istok


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!