Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja Kesten
  • 20.08.2020. 09:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Velika Kladuša

U projektu sadnje kestena, domaćinstvima će biti obezbjeđen siguran otkup

Inače, ovim putem planirana je proizvodnja kestena kroz sadnju i podizanje plantažnih zasada ove vrste, a biće uključen veliki broj domaćinstava kojima će se osigurati i siguran izvor prihoda.

Foto: Depositphotos/ivusakzkrabice
  • 257
  • 42
  • 0

Projekat Kesten biće nastavljen i u drugoj polovini 2020. godine, a upravo su status i faze projekta, smjernice, kao i nastavak saradnje bili razlozi posjete načelnika općine Gvozd, Milana Vrge općini Velika Kladuša, koju je predstavljao jedan od ovlaštenih zamjenika općinskog načelnika, Ervin Abdić, stoji na sajtu Privredne komore USK

S obzirom na sva dešavanja u protekla dva mjeseca u ovoj općini, kao i situaciju uzrokovanu korona virusom, tom prilikom istaknuto je da se projekat Kesten nesmetano nastavlja. Abdić je pojasnio da općina Vellika Kladuša i dalje nastavlja razvojni put kroz projekte, između ostalih i veliki projekat prekogranične saradnje Kesten, u kojem imaju dugoročno partnerstvo sa općinom Gvozd, ali i ostalim područjima u regiji.

Inicijativu za implementaciju ovog projekta pokrenuo je načelnik općine Velika Kladuša i osim ove lokalne samouprave, u isti će biti uključeno još 50ak lokalnih jedinica i gradova iz BiH, ali i Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.

U projekat uključen veliki broj domaćinstava

Inače, ovim projektom planirana je proizvodnja kestena kroz sadnju i podizanje plantažnih zasada ove vrste, a biće uključen veliki broj domaćinstava kojima će se osigurati garantovani otkup od proizvođača, a samim tim i siguran izvor prihoda.

Sve one koji se odlučuju na ovakve korake treba podržati, a država treba svojim mehanizmima da utiče na zadržavanje stanovništva u našim selima

Uskoro kreće sadnja kestena, poljoprivrednicima besplatan sadni materijal

Podsjećamo da su na proljeće lokalne vlasti na području USK započele projekat podizanja višegodišnjih zasada oraha, lješnika i kestena. Realizacija je bila na području Općine Velika Kladuša i obuhvatala je 125 poljoprivrednika koji su već ranije izrazili interesovanje za uzgoj navedenih voćnih vrsta. Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 460.000 KM.

Kesten kao dio tradicije i kulture ovog dijela BiH 

Kesten je voćna vrsta toplih krajeva i heliofitna biljka kojoj je potrebno dosta svjetlosti. U kontinentalnim područjima raste na južnim stranama i umjereno nagnutim terenima. U mediteranskoj zoni raste i plodonosi na svim ekspozicijama, a znatno ga više ima u uvalama i na osojnim položajima.

Podizanje plantaže kestena i uvjeti za uspješan uzgoj u BiH

U Bosni i Hercegovini, zbog iseljavanja stanovništva u zemlje sjeverne, srednje i zapadne Evrope, mnoge parcele ostaju zapuštene pa se stanovništvo odlučuje na podizanje plantaža stablastog voća, a naročito jezgrastih vrsta. Među njima se ističe i kesten, a naročito na području Bosanske krajine gdje je njegovo prirodno stanište hiljadama godina i gdje su mještani vezani za plodove kestena koji je uveliko ušao u tradiciju i kulturu naroda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Saradnja Kesten Plantažni zasadi Zasadi kestena Milan Vrga Ervin Abdić Garantovani otkup Heliofitna biljka Prirodno stanište kestena


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.