Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višegodišnji zasadi
  • 25.04.2020. 10:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Velika Kladuša

Uskoro kreće sadnja kestena, poljoprivrednicima besplatan sadni materijal

Postoji veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača za uzgoj ove vrste jer je veoma profitabilna.

Foto: Bigstockphoto/sanddebeautheil
  • 954
  • 129
  • 0

Lokalne vlasti na području USK započele su projekat podizanja višegodišnjih zasada oraha, lješnika i kestena. Realizacija će biti na području Općine Velika Kladuša i obuhvataće 125 poljoprivrednika koji su već ranije izrazili interesovanje za uzgoj navedenih voćnih vrsta. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se oko 460.000 KM, kako pišu nezavisne.com.

Iz tima za implementaciju kažu da u finansiranju učestvuje lokalna samouprava sa 50 odsto, 40 odsto sredstava obezbjediti će Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), a preostali dio od 10% osigurati će zemljoradnička zadruga iz Kladuše, ona je i nosilac ovog projekta. 

Obnoviti će se kesten u ovom dijelu BiH

"U pitanju je plantažna sadnja kestena, oraha i lješnika. Vlada veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača iz ovog kraja jer je riječ o veoma profitabilnim vrstama. Naročito se ističe kesten jer su u proteklom periodu kestenove šume dosta ugrožene raznim bolestima i štetočinama koje ga napadaju. Na ovaj način omogućiti će se njegova revitalizacija", naveo je Emir Delić, predstavnik projektnog tima.

Kostajnička kestenijada: U tri dana ispekli i podijelili dvije tone pečenog kestena

Kako kaže, već imaju potrebni sadni materijal i ovih dana biti će podijeljen poljoprivrednicima kako bi mogli da počnu sa sadnjom. 

Kesten je i ljekovit, a pri tom je veoma ukusan, bilo pečen ili kuhan. Zbog svoje značajne energetske vrijednosti, preporučuje se onima koji se bave sportom, ali i djeci. Prema medicinskim stručnjacima, koristan je kod bubrežnih i probavnih problema, a njegov čaj djeluje i kod ublažavanja simptoma astme i bronhitisa. 


Tagovi

Višegodišnji zasadi Uzgoj kestena Zemljoradnička zadruga Plantažna sadnja Uzgoj kestena IFAD Emir Delić Sadni materijal Pečen kesten Kuhan kesten Ljekoviti kesten


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.