Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan šuma
  • 18.03.2019. 14:00

Svečano pošumljavanje u ZDK i Donjem Vakufu za Međunarodni dan šuma

U ZDK pozivaju javnost da 21. marta, na Međunarodni dan šuma obilježimo sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini, dajući time svoj doprinos svjetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija.

Foto: Bigstockphoto/Alfa Studio
  • 98
  • 43
  • 0

Prvi dan proljeća, 21. 3. je i Međunarodni dan šuma, a proglasila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2012. godine. Sve su zemlje članice pozvane da na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou organizuju različite aktivnosti vezane za šume i drveće izvan šuma. 

Tema Međunarodnog dana šuma 2019. godine je "Šume i obrazovanje".

ZDK poziva na podizanje svijesti o značaju šuma

Obrazovanje je od suštinske važnosti jer se širenjem znanja o značaju i svim benefitima šuma omogućava njihovo bolje razumijevanje, čime se dugoročno stvaraju pretpostavke za bolju zaštitu ovog prirodnog resursa.

Povodom Međunarodnog dana šuma Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.

Krivac za poplave? I nelegalna sječa!

Pozivamo javnost da 21. mart - Međunarodni dan šuma obilježimo sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini, dajući time svoj doprinos svjetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija.

S ciljem očuvanja šumskih resursa i poboljšanja njihovog kvaliteta, Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići svake godine organizuje akcije pošumljavanja novih površina i održavanja već podignutih šuma. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo će se, kao i svake godine, obilježavajući Međunarodni dan šuma, uključiti u akciju pošumljavanja i održavanja novih kultura širom Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Pošumljavanje u Donjem Vakufu 

Akciju, točnije rečeno, svečanu manifestaciju organizira i Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH, a koja će se održati u Domu kulture u Donjem Vakufu sa početkom u 8 sati. 

Naime, već izjutra, održat će se sadnja prigodnog sadnog materijala, odnosno, pošumljavanje na lokalitetu Semešnica-Ruska pilana. U nastavku programa slijedi svečani dio manifestacije te radni, odnosno 18. redovna Skupština ovog udruženja.  

U 12 sati posadili 66 miliona stabala - novi Guinnessov rekord

Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 miliona hektara šume. Oko 20 % emisije stakleničkih plinova u svijetu, prouzrokuju klimatske promjene, koje su izazvane krčenjem šuma.
I uprkos svim tim neprocjenjivim ekološkim, sociološkim i ekonomskim dobrobitima, čovjek uništava te iste šume bez kojih ne može živjeti. Krčenje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu, ističu u ovom udruženju čije cjelovito saopštenje možete pročitati na njihovoj web stranici. 


Tagovi

Međunarodni dan šuma Obrazovanje Pošumljavanje Šumarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]