Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 06.02.2019. 18:00

U 12 sati posadili 66 miliona stabala - novi Guinnessov rekord

Središnja indijska država Madhya Pradesh postavila je novi Guinnessov rekord nakon što je 1,5 miliona dobrovoljaca posadilo više od 66 miliona stabala u samo 12 sati.

Foto: Twitter/ShivrajSingh Chouhan
  • 161
  • 67
  • 0

Središnja indijska država Madhya Pradesh postavila je novi Guinnessov rekord nakon što je 1,5 miliona dobrovoljaca, uz rijeku Narmadu, posadilo više od 66 miliona stabala u samo 12 sati

Taj je napor nadmašio dosadašnji rekord postavljen u susjednoj državi Uttar Pradesh, kada je 800.000 sudionika u julu 2016. godine posadilo 50 miliona stabala.

Podsjetimo, u Indiji je potražnja za ogrjevnim drvetom, pašnjacima i zemljištem za gradnju uništila golema travnata prostranstva i šume. Tako je od 2013. godine u državi Madhy Pradesh uništeno više od 2.500 četvornih kilometara guste i srednje guste šume.

U 24 sata volonteri posadili 50,4 miliona stabala

Shivraj Singh Chouhan, glavni ministar Madhya Pradesh, pohvalio je ovo postignuće: "Izuzetno sam ponosan što su ljudi iz Madhya Pradesha uspješno posadili 66 miliona mladica danas.

Prema priopćenju za tu prigodu, cilj masovne sadnje bio je podići svijest o planu nacije "učinimo zeleno ponovno zelenim". Na konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu, Indija je obećala povećati šumski pokrivač na 95 miliona hektara do 2030. godine u što će uložiti 6,2 milijarde dolara, piše India.com

"Jako sam zahvalan svima koji su danas sadili drveće. Značajno su doprinjeli u očuvanju prirode. Sudjelujući u sadnji, značajno pridonosimo očuvanju prirode. Klimatske promjene od nas traže spašavanje okoliša", zaključio je Chouhan. 


Tagovi

Pošumljavanje Indija Madhya Pradesh Klimatske promjene Guinnessov rekord


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.