• Pošumljavanje
  • 06.02.2019. 18:00

U 12 sati posadili 66 miliona stabala - novi Guinnessov rekord

Središnja indijska država Madhya Pradesh postavila je novi Guinnessov rekord nakon što je 1,5 miliona dobrovoljaca posadilo više od 66 miliona stabala u samo 12 sati.

Foto: Twitter/ShivrajSingh Chouhan
  • 142
  • 66
  • 0

Središnja indijska država Madhya Pradesh postavila je novi Guinnessov rekord nakon što je 1,5 miliona dobrovoljaca, uz rijeku Narmadu, posadilo više od 66 miliona stabala u samo 12 sati

Taj je napor nadmašio dosadašnji rekord postavljen u susjednoj državi Uttar Pradesh, kada je 800.000 sudionika u julu 2016. godine posadilo 50 miliona stabala.

Podsjetimo, u Indiji je potražnja za ogrjevnim drvetom, pašnjacima i zemljištem za gradnju uništila golema travnata prostranstva i šume. Tako je od 2013. godine u državi Madhy Pradesh uništeno više od 2.500 četvornih kilometara guste i srednje guste šume.

U 24 sata volonteri posadili 50,4 miliona stabala

Shivraj Singh Chouhan, glavni ministar Madhya Pradesh, pohvalio je ovo postignuće: "Izuzetno sam ponosan što su ljudi iz Madhya Pradesha uspješno posadili 66 miliona mladica danas.

Prema priopćenju za tu prigodu, cilj masovne sadnje bio je podići svijest o planu nacije "učinimo zeleno ponovno zelenim". Na konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu, Indija je obećala povećati šumski pokrivač na 95 miliona hektara do 2030. godine u što će uložiti 6,2 milijarde dolara, piše India.com

"Jako sam zahvalan svima koji su danas sadili drveće. Značajno su doprinjeli u očuvanju prirode. Sudjelujući u sadnji, značajno pridonosimo očuvanju prirode. Klimatske promjene od nas traže spašavanje okoliša", zaključio je Chouhan. 


Tagovi

Pošumljavanje Indija Madhya Pradesh Klimatske promjene Guinnessov rekord


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi