• Telad
  • 14.09.2020. 07:30

Zašto je dobro držati telad u parovima?

Iako se mnogi stočari odlučuju za smještaj teladi u pojedinačne staje, istraživanja tvrde da ih je bolje držati u parovima.

Foto: Depositphotos/KaterinaLin
  • 105
  • 12
  • 0

Iako se mnogi stočari odlučuju za smještaj telića u pojedinačne staje, istraživanje sprovedeno u Kanadi otkrilo je prednosti držanja u parovima. Docent sa Univerziteta Dalhousie dr. Rebecca Meagher i njene kolege ispitivale su utcaj smještaja na razvoj teladi, dobrobit i dugoročnu produktivnost. Tačnije, istraživači su želili vidjeti utiče li povećana društvenost na njihovu sposobnost da istražuju svoj okoliš i uče jedni od drugih, piše dairyglobal

Telići smješteni u parovima ranije počinju jesti krutu hranu?

"Mnogo životinja od toga profitira jer se u grupama osjećaju sigurnije i mogu učiti jedni od drugih", rekla je Meagher. Iako je sva bila sposobna za učenje, fleksibilnost je upitna. "Ako su se stvari promijenile u njihovom okruženju, ona koja su smještena individualno, nisu se dobro prilagodila", dodala je tvrdeći da bi to moglo predstavljati problem na farmama na kojima su životinje izložene promjenama.

Šta je sve teladima potrebno osigurati u prva 24 sata života

Istraživanje je takođe pokazalo da se telad koja se uzgajaju u složenijim socijalnim sredinama manje boji noviteta. Ona koja su odrasla u društvu počela su jesti krutu hranu prije nego da su smješteni pojedinačno. To se pripisuje povećanom nivou udobnosti i istraživanja socijalnog kontakta. Na primjer, telići koji su dobili socijalnog partnera, ali nakon šest sedmica starosti, jeli su manje čvrste hrane od onih koji su ranije dobili društvo.

Veća proizvodnja mlijeka

Zatim, studije pokazuju da će ženska telad koja brže rastu u mladosti vjerovatno proizvoditi više mlijeka u prvoj laktaciji. Iako istraživači ne znaju kada je tačno najbolje upariti mladunčad, dr. Meagher smatra da je to važno napraviti prije šeste nedjelje starosti.

Ženska telad, osnova kontinuirane proizvodnje mlijeka

Međutim, ona upozorava da prerano spajanje može predstavljati i rizik jer su mladunčad osjetljiva na bolesti. Stoga je njena preporuka okupljanje telića u vrijeme kada počnu jesti krutu hranu, negdje oko 3 do 4 nedjelje starosti.

I dr. Michael Schmaußer iz Freising-Pullinga je za agrarheute otkrio da je sa držanjem ove mlade stoke u parovima imao samo pozitivna iskustva. "Farma na kojoj sam odrastao već 35 godina se bavi uzgojem i drži telad u parovima. Tako držane životinje su aktivnije od onih pojedinačno smještenih. I više piju jer ako pije jedno i drugo će htjeti", kazao je.

Trebaju intenzivniju ishranu

Studije pokazuju da telići koji se drže u parovima od trećeg dana života jedu bolje i imaju veći dnevni prirast te da brže uče. "Čim uđu u grupu, možete vidjeti da se bolje slažu sa drugima i novim stvarima, poput automatske hranilice, a to znači manje stresa", napominje veterinar Schmaußer .

Budući da u prostoru imate dvije životinje, ne znate koliko je svaka od njih popio. Stoga im je potrebno intenzivno hranjenje. To znači da trebaju dnevno po dva puta primiti najviše 7 do 8 litara zakiseljenog punomasnog mlijeka ili mliječne zamjene.

"Počnite sa dvije do tri litre i čim je ispraznilo kantu, treba dobiti još 0,5 litre više. Ukupno bi ih trebalo hraniti punim kapacitetom šest do osam sedmica, a zatim ga polako smanjivati", savjetuje dr. Schmaußer. 


Tagovi

Telići Telad Držanje u parovima Hranidba Smještaj


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

14. Dani organske proizvodnje Visoko 2020. god. Prvi put od izbijanja pandemije nešto javno da se or... Pročitaj cijelu bilješku »