Žensku se telad ostavlja u proizvodnji, uzgaja do visokokvalitetnih rasplodnih junica i koristi za daljnju reprodukciju. Za muzna grla nema pauze, stanke niti odmora. Proizvodni ciklus kreće nakon prvog pripusta, osjemenjavanja, perioda gravidnosti, na kraju teljenja i faza laktacije. Da bi se ovaj ciklus održao u kontinuitetu sa zdravim visokoproduktivnim grlima, ženska telad, junice predstavljaju osnovu.
Formula uspješne kontinuirane proizvodnje mlijeka i uzgoja mliječnih krava, započinje sa teladi. Ženska telad se ostavlja u proizvodnji, uzgaja do visokokvalitetnih rasplodnih junica i koristi za daljnju reprodukciju, dok se muška telad prodaje ili preusmjerava u tov. Nerijetko se dešavaju pogreške u uzgoju ili nesvjesni propusti farmera tokom odgoja junica, naročito u kritičnom periodu do 6. mjeseca starosti, poslije je i sa najboljom ishranom i genetskim potencijalom junice, vrlo teško popraviti pogreške. Uzgoj junica predstavlja dugoročna rješenja i pretostavke za formiranje zdravog visokokavlitetnog proizvodnog stada.
Za muzna grla se često kaže da su pokretne žive tvornice. Godinama unazad farmeri rade na poboljšanju genetskog potencijala i povećanja mliječnosti, što se danas može reći sa dosta uspjeha. EU prosjek proizvodnje mlijeka po grlu u 2018. godini bio je iznad 7500 litara. I dok se kontinuirano povećava proizvodnja mlijeka po grlu, sve više su izražene poslijedice koje trpe muzna grla. Stres, iscrpljenost, veći rizik od oboljenja, smanjen broj godina proizvodnje, nužno traži nova tehnološka rješenja u proizvodnji.
Visoko produktivna grla u proizvodnji se drže u prosjeku do 4 laktacije, čak postoje primjeri i samo do 2 ili 3 laktacije nakon čega se krave izlučuju iz proizvodnje. Proizvodnja mlijeka za poslijedicu ostavlja veliki napor i stres za muzna grla, i jednostavno dolaze do faze proizvodnje kada moraju biti zamijenjene. U tom momentu dolazi rezultat uspješnog uzgoja junica, koje ulaze u proizvodnju, prvi pripust ili osjemenjivanje junica je nabolje izvršiti u dobi 14 – 17 mjeseci starosti. Taj postupak remonta stada predstavlja osnovnu kariku kontinuirane visoke prdukcije mlijeka na farmama.
Obnova ili remont stada je dio proizvodno tehnološkog uzgoja mliječnih grla. Nema ustaljenog termina kada se vrši remont stada, niti postoji određeno vrijeme. Farmer prateći broj laktacija grla i proizvodnju mlijeka mora obratiti pažnju i na pasminu goveda, zdravstveno stanje, kondiciju, uvjete držanja i procenat uspješnog teljenja jedinki kako bi donio konačnu odluku o izlučivanju, odnosno obnovu proizvodnog stada.
Visokoproduktivna grla poput pasmine Holštajn izlučuju se iz proizvodnje prije nego li je to slučaj sa pasminom Simental. Također nisu isti uvjeti na modernim farmama sa preko 100 krava u proizvodnji, i na malim porodičnim gazdinstvima gdje se krave, u prosjeku do 3 u proizvodnji, drže u štalama. Proizvodni vijek je u takvim uvjetima produžen i do 7-8 godina sa 4-5 teljenja. Svako prijevremno izlučenje goveda iz proizvodnje znači gubitak, a da bi se spriječila takva vrsta gubitaka osnovni preduvjet je osigurati dobro zdravlje stada, odgovarajući smještaj i hranidbu.
Naročito su kritični periodi suhostaja i početak laktacije kada i najčešće dolazi do bolesti koje uzrokuju prijevremneo izlučenje. Vrlo jednostavna praksa za poboljšanje zdravlja i kondicije, ali i jako zanemarena na našim prostorima su ispusti i slobodna ispaša uveliko mogu pomoći kod smanjenja rizika od prijevremenog izlučenja krava iz proizvodnje.
Za muzna grla nema pauze, stanke niti odmora. Proizvodni ciklus kreće nakon prvog pripusta, osjemenjavanja, perioda gravidnosti, na kraju teljenja i faza laktacije. Da bi se ovaj ciklus održao u kontinuitetu sa zdravim visokoproduktivnim grlima, ženska telad, junice predstavljaju osnovu.
Ukoliko se radi o većem broju junica, preporuke su osigurati svim jedinkama iste uvjete držanja i ishrane, kako bi se to što lakše osiguralo, najbolje je razvrstati junice po starosnim grupama. Grupe do 6 mjeseci starosti, 7-12 mjeseci i 13 – 14 i grupe 15 do 17 mjeseci za junice koje su određene za pripust.
Tagovi
Autor