Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odgoj teladi
  • 14.02.2020. 09:15

Šta je sve teladima potrebno osigurati u prva 24 sata života

Briga o podmlatku određuje krave u proizvodnji, odnosno, ulaganje u osiguranje dobrih uvjeta za telad, kasnije se vraća kroz isplatu u proizvodnji mlijeka.

Foto: Depositphotos/olandsfokus
  • 428
  • 98
  • 0

Nakon teljenja, za telad odmah nastupa kritični period, u kojem je potrebno nekoliko osnovnih elemenata osigurati kako ne bi došlo do obolijevanja ili uginuća. Najveća prijetnja je mogućnost pojave infekcije jer njihov aktivni imunitet u prvim satima života je minimalan. Od potrebnih antitijela, oni imaju samo 10% i skoro da su i bez odbrambenog mehanizma. Telad nemaju razvijen imunološki sistem, koji se tek postepeno razvija do pete sedmice starosti.

Bez reagovanja farmera i osiguravanja optimalnih uvjeta u prva 24 sata života nema kasnije ni rentabilne proizvodnje. Briga o podmlatku određuje krave u proizvodnji, odnosno ulaganje u osiguranje odgovarajuće sredine za podmladak, kasnije se vraća kroz isplatu u proizvodnji mlijeka. Za dobro zdravlje, pravilan odgoj i rentabilnu proizvodnju u prva 24 sata života teletu je potrebno osigurati čist, suh prostor za smještaj i prvo hranivo - kolostrum.

Obezbijedite suh i čist prostor

Prostor za teljenje i onaj nakon teljenja za smještaj teladi predstavlja prvi rizični faktor. Okruženje u kojem se nalazi feces u kombinaciji sa steljom, slamom, urinom, prljavi podovi i zidovi potencijalno su rizični faktori da tele bez odbrambenog imunološkog sistema dobije infekciju koja može u najgorem slučaju izazvati i smrt. Dok je krava prije teljenja još uvijek u fazi suhostaja nekoliko dana prije teljenja, potrebno je osigurati, po mogućnosti izdvojen čist, suh prostor sa slamom, zaštićen od provjetravanja i promaje.

Najbolje bi bilo odmah tele prebaciti u boks sa suhom slamom dubokom oko 30 cm. U idealnim uvjetima, ako to prostor dozvoljava, optimalno je ograditi tzv. prostor za teljenje do 10m2 sa suhom čistom steljom/slamom. Tokom odgoja i u narednim danima prostor je potrebno održavati čistim i suhim, spriječiti svaku mogućnost pojave vlage. To se može provjeriti jednostavno, potrebno je da farmer klekne jednim koljenom na pod setelje/slame i težinom tijela se osloni na to koljeno kako bi provjerio pojavu vlage, u slučaju da je ima, potrebno je "nabaciti novi sloj slame".

Nema zamjene za kolostrum

Nema alternative u prva 24 sata života teladi za prvu hranu koju treba da dobije, a to je prvo pomuženo mlijeko nakon teljenja - kolostrum. Preživljavanje i obolijevanje teladi određuje količina i vrijeme davanja kolostruma. Djeluje trostruko u prvim satima života i to kao: hranivo, bioaktivna tvar i imunološka "bomba". Sadrži potrebna antitijela i imunoglobuline koji prepoznaju i razaraju mikrobe koji ulaze u krvotok, štiti membrane organa (crijeva, pluća i dr.) protiv infekcije i predstavlja pasivni imunitet, koji štiti tele dok samo ne razvije svoj vlastiti odbrambeni imunološki sistem. Pravilo je kada je riječ o količini kolostruma, da se odmah nakon teljenja 15ak minuta kasnije počne sa davanjem i to do četiri litre u prva dva sta i još po dva litra u narednih 12 sati života teleta ili četiri litra odjednom.

Tablica 1: Period napajanja teleta kolostrumom

Vrijeme prvog napajanja teleta kolostrumom nakon teljenja

% pojave uginuća

% sadržaj imunoglobulina u kolostrumu

do 2 sata nakon teljenja

3%

20%

2 - 6 sati nakon teljenja

5,2%

18%

7 - 12 sati nakon teljenja

10%

12%

13 - 24 sata nakon teljenja

13,2%

9%

25 - 48 sati nakon teljenja

20%

3%

Niže temperature mogu biti pogubne

Jedan od prvih "šokova" koje telad preživljavaju je promjena temperature. Njena regulacija i podešavanje one optimalne u rodilištu (boks za teljenje) je izuzetno važno, kako bi se što više ublažio stres nakon velike temperaturne promjene. U majčinoj maternici prije teljenja temperatura je u prosjeku 38 - 39 °C, tako da je potrebno osigurati optimalnu, bez velikih oscilacija. Često se dešava da telad nakon teljenja dolaze na temperature niže i do 25 °C što može biti pogubno za njih. Radi preventive odmah nakon što se oteli dok je još uz majku koja ga oliže, poželjno je čistom i suhom krpom (peškirom) posušiti tele i spriječiti bilo kakvu pojavu propuha u prostoru gdje se ono nalazi.


Tagovi

Odgoj teladi Pojava infekcije Rentabilna proizvodnja Faza suhostaja Kolostrum Optimalni uvjeti


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]