Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Starost ovaca
  • 10.11.2020. 10:20

Zamjena mliječnih zuba stalnim - najvažniji period određivanja uzrasta ovaca

Najsigurniji period procjenjivanja uzrasta je između prve i pete godine starosti, a on je istovremeno i najvažniji kod samog grla.

Foto: Gordana Nastić
  • 148
  • 143
  • 0

Proizvodnja u ovčarstvu može biti isplativa samo ako vlasnik stada ovaca posjeduje zdrava i mlada grla sa kojima može ostvariti najbolje rezultate, a da bi uzgoj bio na visokom nivou, starije ovce moraju se povremeno zamijeniti mladim produktivnijim grlima.

Određivanje starosti kod ovih životinja radi se iz par razloga. Prije svega zbog same identifikacije grla, odnosno, ako ne postoji neka konkretna oznaka, tetovir ili markica. Zatim, da bi se ocjenile upotrebne i reproduktivne vrijednosti. Ovo je posebno važno jer se sa starošću oštećuju, troše i ispadaju zubi pa onda takve ovce nisu pogodne za dalju reprodukciju, navodi Svjetlana Mičić iz PSSRS

Utvrđivanje starosti određuje se na osnovu zuba, tačnije po sjekutićima. Koze i ovce ukupno imaju 32 zuba. U donjoj vilici ima osam sjekutića, a u gornjoj, umjesto njih, nalazi se dentalna ploča

Javljanje mliječnih zuba - najvažniji period 

Podjela zuba je na stalne i mliječne. Odlika mliječnih je izrazito bijela boja dok su još mali, a ispadaju u određeno vrijeme. Kada se određuje uzrast po ovom osnovu, moguće je razlikovati tri perioda: izbijanje mliječnih, stalnih i trošenje stalnih zuba. 

Najvažniji period pri tom predstavlja zamjena mliječnih sa stalnim. 

Jagnjad (i jarad) rađaju se bez zuba dok  se prvi sjekutići javljaju do 7 dana starosti, a svi ostali sa tri do četiri nedjelje. Nakon izbijanja, mliječni zubi se postepeno troše pa ih zamjenjuju onda oni stalni. Ova promjena dešava se polako, ali uvijek u približno isto vrijeme. Postoje značajne razlike između ranostasnih i kasnostasnih rasa što se tiče perioda mjenjanja zuba.

Prvi par sjekutića nazivaju se štipci, drugi su sredsrednjaci, treći par su srednjaci, a četvrti par - krajnjaci

Razlozi zbog kojih se ovce izlučuju iz stada

U prosjeku, štipci se mijenjaju između 12. i 18. mjeseca starosti. Izbijaju sa 12 do 15, a do 18 mjeseci dostižu svoju normalnu veličinu. Ukoliko pogledamo ovci i kozi u zube i uočimo da su im mliječni zubi tek ispali, može se reći da je uzrasta između 12 i 15 mjeseci. Ako se utvrdi da su štipci potpuno izrasli, ovca je uzrasta 15 do 18 mjeseci, u zavisnosti od rase.

Stalni zubi zamjeniće sredsrednjake između 18 i 24 mjeseca uzrasta. Sa navršene dvije godine starosti ovca, odnosno koza, trebalo bi da ima dva para stalnih zuba. Ovo takođe zavisi od rase tako da kod onih ranostasnih, sredsrednjaci mogu dostići svoju normalnu veličinu, a kod kasnostasnih mogu biti još uvijek u porastu i tek sa dvije i po godine da dostignu štipke po veličini. Ako ovca ima tri para izmjenjenih zuba, zaključak je da je stara tri godine.

Krajnjaci se zamjenjuju u četvrtoj godini. Ukoliko su svi zube izmjenjeni, pretpostavka je da je ovca stara četiri godine uzrasta, a ako su i krajnjaci dostigli svoju punu veličinu, onda se može reći da je stara oko četiri i po godine.

Šta treba znati o trošenju stalnih zuba?

Treći period u određivanju starosti na osnovu zuba je trošenje onih stalnih. Nakon što se izmjenjaju, sjekutići se troše vremenom. Uglavnom i to ide onim redoslijedom kako su i izbijali (štipci, sredsrednjaci, srednjaci i na kraju krajnjaci). Zubi se trošenjem smanjuju i mjenjaju oblik, te se od okruglasto-lopatičastog oblika dobija ravno-lopatičast, a zubi su znatno sitniji i dobijaju žutu boju. Takav oblik štipci dobijaju pri starosti životinje od oko 6 godina. Nakon toga između štipaka se pojavljuju izrezi u vidu slova “V”. Posle otprilike 8 godina, počinje krzanje zuba, a ubrzo zatim lomljenje i ispadanje, što se dešava u različito vrijeme (između 8 i 10 godina), a zavisi i od kvaliteta ishrane. Uglavnom se tada životinje i izlučuju iz proizvodnje.

Ishrana ovaca mora biti u skladu sa godišnjim dobom i hranidbenim potrebama

Ipak, najsigurniji period procjenjivanja uzrasta je između prve i pete godine starosti, a on je istovremeno i najvažniji kod samog grla.

U osmoj i devetoj godini počinju da ispadaju zubi tako da sa 10 odnosno 11 godina ovca izgubi sjekutiće. U međuvremenu, takva grla treba isključiti iz proizvodnje zbog rentabilnosti.


Tagovi

Stado ovaca Starost ovaca Podjela zuba Svjetlana Mičić Mliječni zubi Stalni zubi Sjekutići Štipci Rentabilnost proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.