Ipak, ako je riječ o intenzivnoj proizvodnji mesa, mlijeka, vune, najrentabilniji tip ishrane ispaša nije dovoljan jer ne zadovoljava sve hranidbene potrebe.
Ishrana ovaca naizgled je vrlo jednostavna, obično se svodi na grupnu ispašu na pašnjacima i prirodnim livadama. Ipak, ako je riječ o intenzivnoj proizvodnji mesa, mlijeka, vune, najrentabilniji tip ishrane ispaša nije dovoljan jer ne zadovoljava sve hranidbene potrebe. Ishranu prate godišnja doba i vegetacijski ciklus biljaka, obzirom da su ovce obično u brdsko-planinskim predjelima, uskoro će biti sve manje svježe voluminozne krme, te slijedi priprema za zimsku ishranu i spuštanje stada sa planinskih pašnjaka u niže predjele.
Ispaša ovaca na prirodnim livadama i pašnjacima jeste ekonomski isplativa, međutim ne treba zanemariti činjenicu šta su stvarne hranidbene potrebe ovaca i kada se manifestuju. Sastav obroka mora pratiti starost, spol, vanjske faktore poput temperature, vlažnosti, tjelesne mase, zdravstvenog stanja, stanja bremenitosti itd. Travnati sastav pašnjaka, izuzev održavanih i planski zasijanih travnih kultura, ne zadovoljava sve hranidbene potrebe ovaca iako one konzumiraju razne vrste trava, leguminoze, korova, i za razliku od ostalih domaćih preživara, potpunije koriste ispašu. Ovce su preživari i njihova ishrana mora da bude svedena na balansiranje obroka voluminoznim svježim krmivom, naročito sa mahunastim biljem koje je puno proteina i postepeno dodavanje koncentrata.
Ovce su preživari i njihova ishrana mora da bude svedena na balansiranje obroka voluminoznim svježim krmivom.
Preporučljivo je bremenitim ovcama prije jagnjenja uz ispašu pojačano u obrok dodavati i koncentrat i zrnasta hraniva maksimalno do 400-500 grama dnevno po grlu. Ograničavajući faktor ispaše započinje u jesen krajem vegetacije i tokom zime, te se u zimskim danima svježa krma mora nadomjestiti kvalitetnom silažom uz dodatak sijena i zrnaste koncentrovane hrane.
Baš kao i kod muznih goveda gdje balansiranje obroka prati laktacionu krivu, te faze prije i poslije zasušenja, slično se manifestuje balansiranje obroka i kod ovaca što zavisi od perioda pripusta, bremnitosti, perioda prije i poslije jagnjenja ili u punoj proizvodnji mesa i mlijeka. Obrok nije nikada, niti može biti isti za različit tip pasmine, proizvodnje, spol, godišnje doba i faze bremenitosti i jagnjenja.
Rasplodni ovnovi u obroku konstantno tokom godine, radi održavanja rasplodne kondicije, moraju imati pored sijena, ispaše i krmne smjese žitarica najčešće zrnje zoba, pšenice, ječma i kukuruza do 700-800 grama/dan. Nakon što ovce prstanu sa proizvodnjom mlijeka, uz voluminoznu krmu po potrebi je preporučljivo u manjim količinama dodavati u obrok koncentrat do maksimalno 200-300 grama/danu. Uz kvalitetnu voluminoznu ishranu može se ova količina koncentrata i smanjiti što proizvodnju svakako čini isplativijom. Priprema ovaca za pripust je jedna od najzahtjevnijih faza i razdoblje kada je osnovni zadatak ostvariti što bolje zdravstveno stanje i rasplodnu kondiciju ovaca. Voluminozna krma mora biti dobrog kvaliteta, ispaša kvalitetnim travnim smjesama, a četiri sedmice prije sezone pripusta u obrok uključiti žitarice otprilike do 300 grama/danu, što opet zavisi ima li na raspolaganju dovoljnih količina kvalitetne voluminozne krme, jer se onda nedostatak takvog hraniva postepeno dopunjuje žitaricama, naročito u zimskom periodu.
Obrok nije nikada, niti može biti isti za različit tip pasmine, proizvodnje, spol, godišnje doba i faze bremenitosti i jagnjenja.
Faza proizvodnje mlijeka kod ovaca dijeli se na dvije faze:
Obje faze su karakterističe u pogledu balansiranja obroka gdje se na početku laktacije uz pojačanu svježu voluminoznu krmu ljeti, a silažu zimi obezbjeđuju potrebe za proteinom uz dodatak cca: 1kg livadnog sijena i mineralno-vitaminskih dodataka po grlu.
S pravom se kaže da je zimska ishrana ovaca kompleksnija. Nedostatak svježe krme i ispaše tokom zimskog perioda mora se nadomjestiti kvalitetnim hranivom, a najjednostavnije i najbolje rješenje je silažni kukuruz, a poželjne su i druge žitarice u kombinaciji ili silaže trava, leguminoza i travno-leguminioznih smjesa. U kombinaciji različitih vrsta biljnog materijala za silažu tačno se mora znati sastav travno-djetelinskih smjesa, repnih rezanaca ili grahorica kako bi se pravilno izbalansirale potrebe za proteinom i energijom. Zašto baš je ovaj omjer bitan, razlog je period bremenitosti u zimskom periodu kada ovce zahtjevaju najkvalitetniju silažu uz dodatak koncentarata u periodu prije jagnjenja. Također preporučljiva sjenaža je sijeno od lucerke 1-1,5 kg dnevno. Za potpun obrok tokom zime pravilo je da pored silaže 3-4 kg dnevno, ako je izuzetno kvalitetna da se dodavanje sijena može smanjiti i do 0,5 kg/grlu. Također neizostavna je i stočna kreda do 10 g/dan kako bi se smanjila pojava kiselosti.
Tagovi
Autor