Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnavljanje stada
  • 10.11.2019. 12:00

Razlozi zbog kojih se ovce izlučuju iz stada

Odabir podmlatka vrši se u skladu sa odgovarajućim selekcijskim postupcima i kriterijumima i tako se poboljšava genetski potencijal ovaca za određenu proizvodnju, bilo da je u pitanju proizvodnja mlijeka, vune ili mesa.

Foto: Bigstockphoto/heebyj
  • 326
  • 16
  • 0

Izlučivanjem starih i niskoproizvodnih životinja iz osnovnog stada i uvođenjem u priplod odabranog podmlatka, održavamo poželjnu brojnost i poboljšavamo kvalitet. Odabir podmlatka vrši se u skladu sa odgovarajućim selekcijskim postupcima i kriterijumima i tako se poboljšava genetski potencijal za određenu proizvodnju, bilo da je u pitanju proizvodnja mlijeka, vune ili mesa.

Neplodnost kao osnovni razlog izlučivanja

Kada je riječ o provođenju izlučenja pojedinačnog grla iz stada, postoji više razloga zbog kojih je dalje zadržavanje tog grla ekonomski neopravdano jer predstavlja povećan trošak i manje unosnu proizvodnju. Najčešće se ovce izlučuju iz priploda, na osnovu pojedinačnih ili kombinacijom sljedećih razloga: neplodnost, bolest, eksterijerne mane, starost, niska proizvodna svojstva i dr. Neplodnost je najvažniji i najčešći razlog izlučivanja ovaca. Sama ishrana, držanje i njega neplodnih ovaca povećava troškove i smanjuje produktivnost stada.

Ishrana jagnjadi nakon odbijanja od mlijeka

Kada je u pitanju ovaj razlog izlučenja, on mora biti zasnovan na taočnim podacima iz matične evidencije o pripustu i jagnjenju i analizi eventualne uloge ovna u neplodnosti ovce. U ovu grupu razloga ubrajaju se i ovce koje su pobacile i koje su imale razne oblike teških jagnjenja. Kada je riječ o bolestima, kao razlogu izlučenja ovaca, važno je utvrditi da li se radi o hroničnim ili nasljednim oboljenjima.

Obavezno sprečavanje zaraznih oboljenja

Posebnu pažnju treba obratiti na sprečavanje širenja zaraznih bolesti koje za posljedicu mogu imati velike ekonomske štete po same proizvođače. Najčešće bolesti koje se javljaju u ovčarskoj proizvodnji su upale vimena, zarazna šepavost, upale oka i druga oboljenja. Pri razmatranju razloga za izlučenje zbog bolesti, neophodna je konsultacija sa veterinarom.

Ishrana priplodnih ovnova važna za vitalnost jagnjadi

Spoljne mane i nepravilnosti u građi tijela najčešće se odnose na građu vimena, ispadanje zuba, razne povrede glave, trupa i nogu zbog kojih se životinje otežano kreću i hrane. Iz tog razloga, stado treba redovno obilaziti i kontrolisati najmanje dva puta u toku godine, a pred sezonu pripusta obavezno. Uz opšti pregled životinje uključiti i opipavanje vimena, pregled papaka i stav nogu kao i stanje zuba.

Starost, kao razlog izlučenja treba posmatrati dvojako. Uvreženo je mišljenje da je proizvodni vijek ovaca oko šest godina i da ih tada treba izlučiti. Ipak, grla koja se redovno jagnje i daju jagnjad dobrog kvaliteta, ne treba automatski izlučivati zbog starosti već treba procijeniti da li ovca može iznjeti još jedno jagnjenje odnosno ostati u priplodu još jednu ili više godina. Zbog niske proizvodnje izlučuju se ovce koje daju slabije potomstvo, sa sporim i nižim prirastom kao i grla koja imaju proizvodnju mlijeka ispod prosjeka stada, objašnjava diplomirani inženjer stočarstva, Nebojša Brajović, iz PSSS Čačka.


Tagovi

Osnovno stado Odabrani podmladak Produktivnost stada Teška jagnjenja Upale vimena Opipavanje vimena Izlučivanje ovaca Obnavljanje stada