Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 13.03.2018. 12:00

Ishrana jagnjadi nakon odbijanja od mlijeka

Nakon odbijanja od mlijeka, proizvodne performanse jagnjadi zavise od kvaliteta biljne hrane, kao i obima njenog konzumiranja.

Foto: Pixabay / TheDigitalArtist
  • 1.411
  • 120
  • 0

Nakon odbijanja od mlijeka (odlučivanja), proizvodne performanse jagnjadi zavise od kvaliteta biljne hrane, kao i obima njenog konzumiranja. Da bi se konzumiranje koncentrata pospješilo i izbjegao dodatni stres, ne bi trebalo mijenjati početni koncentrat sa smjesom za porast, nego je to potrebno činiti od jedne do dviije sedmice kasnije, savjetuje stručnjak Radosav Vujić te dodaje:

"Prelaz sa jednog na drugi koncentrat, takođe, obavljati postepeno, mješavinom prvo manjih, a zatim većih količina koncentrata sa prethodnim, tokom 7-14 dana prelaznog perioda. Sve to vrijeme, količina koncentrata se ne ograničava, već se daje po volji. Do koje će se dnevne količine dalje ići, zavisi od mogućnosti gazdinstva, kvaliteta voluminozne hrane, kondicije i kvaliteta jagnjadi".

Koliki prirast je potreban?

Daljnje povećanje kod jagnjadi za priplod se obustavlja kada dnevno konzumiranje koncentrata dostigne 300 g po grlu. Povećane potrebe se podmiruju sa povećanim utroškom sijena ili paše. Prosječan dnevni prirast u ovom periodu bi trebao biti oko 200-250 g, a poslije toga se smanjuje. 

Uzgoj jagnjadi do zalučenja

Za priplodnu žensku jagnjad u uzrastu od pet do 12 mjeseci, u toku vegetacije, najbolja je paša. Ako je paša kvalitetna i ima je dovoljno, prihranjivanje sa koncentratima može potpuno izostati. Uz dobru ishranu, u ovom periodu se ostvaruje prosječan dnevni prirast od 150g-200 g. Ako je ishrana nedovoljna, tada se dobijaju grla manje tjelesne mase, plitkih i uskih grudi, kratkog trupa, visokih nogu, sa malom količinom vune koja je uvijek lošijeg kvaliteta.


Tagovi

Jagnjad Radosav Vujić Ishrana Odlučivanje Koncentrat Paša Odbijanje od mlijeka


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.