Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana ovaca
  • 24.07.2017. 16:00

Uzgoj jagnjadi do zalučenja

Nije lako kada ovce počnu da se jagnje. Na mladim stočarima je da zbrinu jagnjad na pravi način i odgaje ih. Stručnjaci kažu da je prvih šest mjeseci od presudne važnosti.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.093
  • 67
  • 0

Prvih šest mjeseci najvažniji su u životu jagnjeta. Normalan dalji rast i razvoj zavisi, prije svega, od pravilne ishrane od momenta kada se ojagnji, pa sve do polovine prve godine života.

Stariji stočari sa dosta iskustva nepogrešivo znaju šta treba da rade, ali u posljednje vrijeme sve je više mlađih stočara koji profesionalno ili rekreativno gaje stada ovaca.

Prvo sisanje, a onda može i lucerka

Najveći problem je kada se ovca ojagnji, a oni nemaju iskustva. Goran Joksić, diplomirani inženjer stočarstva kaže da je prvo pravilo jagnje odmah zadojiti kolostrumom - prvim mlijekom i da je to najvažnije u cijelom procesu:

"Jagnjad sisaju na svaki sat u toku prve dvije sedmice. U to vrijeme majčino mlijeko je i jedina hrana za jagnjad. Ukoliko imaju manju ili slabašniju jagnjad, što opet moraju da procjene na osnovu vitalnosti, potrebno ih je prihranjivati. Poslije druge sedmice obavezna je prihrana sa svu jagnjad u toru. To može da bude sijeno lucerke ili crvene deteline, zatim koncentrat od žitarica u kome obavezno mora da bude ovsa i uljanih sačmi".

Za početka dovoljno im je i 10-20 grama

Koncentrat se, dodaje Joksić, daje po volji, ali je u samom startu dovoljno svega 10 do 20 grama. Već na kraju drugog mjeseca ta količina je od 200 do 300 grama dnevno po jagnjetu.

"Posle ovoga se količina koncentrata ne povećava, već samo količina sijena i silaže. Ako ima i sjenaže i to je odlična hrana. Jagnjad se, ako je moguće, izvode na pašu poslije mesec i po dana sa ostalim ovcama. Važno je znati da zelena trava i kretanje po vazduhu povoljno utiču na rast i razvoj jagnjadi", savjetuje ovaj stručnjak.

Zalučiti ih poslije trećeg mjeseca

Količina mlijeka kod ovaca se osjetno smanjuje od trećeg meseca laktacije i to je vrijeme kada treba dodatno obratiti pažnju na kvalitet ishrane, naročito u bjelančevinama.

Jagnjad hranjena na ovaj način postižu prirast od 200 do 300 grama dnevno u periodu odlučivanja. A zalučuju se sa tri mjeseca starosti. Odbijanje jagnjadi od sisanja je takođe proces i on otprilike traje oko mesec dana. Potrebno je malo strpljenja kako bi se navikli na promjenu i prilagodili drugačijoj hrani", kaže Joksić.

Odvojite jagnje sa majkom u boks

Osim pravilne ishrane, za jagnjad je najbolje da odmah po rođenju smjestiti u odvojeni boks sa majkom. Idealno bi bilo da stočari sjagnjenu ovcu odvoje i deset dana prije jagnjenja. Ukoliko nije moguće da svako jagnje bude u svom boksu, onda ovce sa mladima treba držati u manjih grupama, od 10 do 20 ovaca i to najmanje desetak dana po jagnjenju. One ovce koje su se obliznile treba držati odvojeno.

Objekti za gajenje ovaca sa jagnjadima moraju da budu prostrani. Oko 1,5 metara kvadratnih poda je idealno za ovcu sa jednim jagnjetom. Ukoliko je obliznila ta površina je oko 1,75 kvadratnih metara. I potrebno im je dosta svježeg vazduha, kao i prostirke od slame, otprilike 1,5 kilograma po ovci", kaže Goran Joksić.

Iskusniji znaju, a mlađima savjet da jagnjad obavezno po rođenju upišu u matične knjige. Stočarima je za to potrebno da znaju broj oca i majke, kao i masu tijela jagnjeta pri rođenju.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Gajenje Uzgoj Jagnjad Ovce Zalučenje Ishrana


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"