Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priplodni ovnovi
  • 11.06.2018. 08:00

Ishrana priplodnih ovnova važna za vitalnost jagnjadi

"Nasuprot dobroj ishrani, pri deficitarnoj ishrani, dolazi do smanjenja spermatogeneze, slabije vitalnosti spermatozoida, zigote su slabije i rađaju se slabo vitalna jagnjad", ističe Ljiljana Uzelac.

Foto: Pixabay / Leo_65
  • 1.014
  • 49
  • 0

Ishrana priplodnih ovnova jedan je od najbitnijih faktora za postizanje dobrih rezultata prilikom sezone mrkanja ovaca. Najbitnija je ne dozvoliti im da se ugoje, kako se njihova priplodna vrednost ne bi smanjila, a samim tim i smanjila rentabilnost stada, napominje dipl.ing. Ljiljana Uzelac i dodaje: 

"Osnovu ishrane ovnova čini kabasta hrana, a ljeti paša. Ona je bitna kako bi im se obezbijedila dovoljna količina vitamina, kao i dobra kondicija uslijed šetnje. Ako je paša lošijeg kvaliteta, ovnovi se moraju dohranjivati sa 200 g do 400 g koncentrata dnevno".

Ishrana ovnova tokom zime

Ukoliko gazdinstvo raspolaže sa kvalitetnom silažom cijele biljke kukuruza, u zimskom periodu se u obroku dodaje 1,5 kg po grlu. Isto tako je korisno dodavati 0,5-1 kg mrkve kao i 0,5 kg cikle. Količina koncentriranog dijela se povećava od 300 g do 500 g po grlu, a najbitniju komponentu treba činiti zob.

"Zob, sadrži veliki postotak proteina, koji je analogan proteinu mesa, mlijeka, jaja. Isto tako se dobro zna da bez proteina nema dobre spermatogeneze. Od mineralnih materija najbitniji je fosfor i kalcijum, koji su značajni za spermatogenezu, kao i dodatak soli, po volji, tokom cijele godine", napominje Uzelčeva.

Ishrana ovnova pred mrkanje

Pred samo mrkanje, četiri do osam sedmica, ishrana ovnova se mora dodatno poboljšati. Obavezno im se daje kvalitetno sijeno, a smjesa koncentrata se povećava na 700 g do 1000 g dnevno. Količina zavisi od kondicije i opterećenosti ovna. Onima koji su izuzetno opterećeni preporučuje se dodatak dva do tri svježa jajeta dnevno ili isto toliko litara svježeg mlijeka.

"Nasuprot dobroj ishrani, pri deficitarnoj ishrani, dolazi do smanjenja spermatogeneze, slabije vitalnosti spermatozoida, zigote su slabije i rađaju se slabo vitalna jagnjad", zaključuje Ljiljana Uzelac.


Tagovi

Ovan Priplodni ovan Mrkanje ovaca Ishrana ovnova Ljiljana Uzelac


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...