• Tovna junad
  • 02.12.2019. 15:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Za otkup tovne junadi daju podsticaj 0,50 KM po kilogramu

Grad Bijeljina je odlučio da posredstvom Agrarnog fonda pomogne malim uzgajivačima tovne junadi čija se domaćinstva ne nalaze na spisku Agencije za agrarna plaćanja.

Foto: Pixabay/christels
  • 397
  • 40
  • 0

Agrarni fond Grada Bijeljina će obezbijediti 0,50 KM podsticaja po kilogramu tovnih junadi za otkupljivače koji će po cijeni od 3,90 KM/kg otkupiti između 800 i 1.000 bikova od semberskih stočara koji posjeduju manje od 10 grla, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je na pres-konferenciji istakao da je Grad odlučio da posredstvom Agrarnog fonda pomogne malim uzgajivačima tovne junadi čija se domaćinstva ne nalaze na spisku Agencije za agrarna plaćanja.

Bikovi dostigli 1.000 kilograma 

"Prethodnih nekoliko mjeseci pokušavamo da riješimo problem semberskih uzgajivača bikova koji ne mogu da prodaju grla, jer je njihova težina dostigla 1.000 kilograma usljed neorganizovanog otkupa. Razgovarali smo sa "ZP Komercom", a moguće je da ćemo potpisati ugovor i sa "Mesoprometom", da im damo podsticaj od 0,50 KM po kilogramu otkupljenog mesa, a oni će od proizvođača otkupiti sporne bikove po cijeni od 3,90 KM po kilogramu", pojasnio je gradonačelnik Mićić.

Bikovi "krepavaju" od težine - interventni otkup kreće naredne sedmice

On je dodao da u Semberiji postoji oko 400 gazdinstava koja ne mogu da ostvare podsticaj Agencije za agrarna plaćanja, te da će Agrarni fond Grada Bijeljina za tu potrebu obezbijediti oko 150.000 KM.

Uzgajivači će moći da predaju bikove do 30. januara

"Agrarni fond Grada Bijeljina ima budžet od milion KM, i izdvojićemo za podsticaj za otkup tovne junadi koliko god bude potrebno. Uskoro će uslijediti promjena Pravilnika Fonda, a uzgajivači će moći da predaju bikove do 30. januara. Želimo da podržimo, prije svega, mala poljoprivredna gazdinstva koja ne ostvaruju uslov za dobijanje podsticaja od republičkog Agrarnog fonda, kako bi mogla da opstanu u konkurenciji većih gazdinstava i preduzeća", naglasio je Mićić.

Interventni otkup junadi: Objavljene izmjene Pravilnika za podsticaje i spisak otkupljivača

On je rekao da je broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području Semberije, sa nekadašnjih 12.000, smanjen na 2.500, zbog čega će Grad Bijeljina i Agrarni fond uložiti još više napora da spriječe njihovo gašenje.


Tagovi

Tovna junad Otkup Bikovi Prodaja grla Mićo Mićić Semberski uzgajivači


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.