Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 15.11.2019. 15:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Bikovi "krepavaju" od težine - interventni otkup kreće naredne sedmice

To je dobra i korisna mjera koja će dati rezultate, a planiran je otkup više od 4.000 životinja za klanje do kraja januara i 4.000 životinja za izvoz ako se stvore uslovi za to, najavio je Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

Foto: Pixabay/techlecuk
  • 1.108
  • 111
  • 0

Sastanak Udruženja poljoprivrednika "Semberija" Bijeljina, Udruženja poljoprivrednika Brčko Distrikta i Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH koji je održan jučer u Bijeljini, čini se, urodit će plodom. 

Naime, poljoprivrednici su zaprijetili izlaskom na ulicu ukoliko im Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, u roku od sedam dana jasno ne obeća da će krenuti izvoz tovne junadi, a što čekaju od maja. 

Interventni otkup kreće iduće sedmice

Čak je 5.000 bikova dostiglo težinu od tone, upozorio je jučer Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BD, a Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za Agroklub.ba kaže kako su neki bikovi počeli "krepavati" od težine. "Sramota je što se radi ljudima. U Federaciji situacija nije tako loša, ali smo došli dati podršku svojim kolegama.

Poljoprivrednici kažu kako jedina pomoć koja je sigurna je interventni otkup kojeg subvencionište Vlada RS.  

Država će sa 2 miliona KM subvencionisati interventni otkup junadi u RS?

Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede RS rekao je, nakon sastanka sa farmerima, da će mjera interventnog otkupa početi sa primjenom naredne sedmice, nakon objavljivanja u "Službenom glasniku", piše infobijeljina.com

"To je dobra i korisna mjera koja će dati rezultate, a planiran je otkup više od 4.000 životinja za klanje do kraja januara i 4.000 životinja za izvoz ako se stvore uslovi za to", najavio je on.

Cijena od 3,9 KM povoljna

Knežević je otkrio da je za interventni otkup zainteresovano 15 klanica u Republici Srpskoj i istakao da cijena ne smije biti ucjenjivačka i da ne može biti ispod 3,9 KM po kilogramu.

Kako piše RTRS, ova cijena je za farmere povoljna. "Taj iznos nam odgovara i mnogo znači, jer se cijena ranije kretala od 3,1 do 3,5 KM. Na početku bi trebalo da budu otkupljeni najveći bikovi, a nakon toga rješavaćemo ostalo", kaže Ljubiša Stevanović, poljoprivrednik iz Amajlija.

Još ništa od izvoza u Tursku? 

Kada je riječ o izvozu na tursko tržište, rješenje se još uvijek ne nazire. Podsjetimo, u maju je postignut sporazum o izvozu 15.000 tona mesa iz BiH u Tursku po povlašćenom statusu. 

Stočari sretni zbog izvoza mesa u Tursku, najniža cijena koju očekuju 4,5 KM/kg

Prije točno jedne sedmice prenijeli smo vijest o tome kako je Šarović izjavio kako očekuje da se u prvoj polovini novembra riješi problem sa izvozom u Tursku. "Mi smo sa svoje strane sve uradili. Čekamo tursku stranu, koja treba da riješi neke tehničke detalje. Vjerujem da će to biti okončano ubrzo", kazao je tada Šarović.

Farmeri izlaze na ulice i granice? Traže zabranu uvoza junećeg mesa

Bićo je tada podsjetio: "Sporazum sa Turskom jeste potpisan, ali samo o interventnom izvozu od 3.000 tona, a prvobitni sporazum s početka godine je bio 15.000 tona. I to se nije realizovalo, jer nema vlasti, parlament ne zasjeda i nema ko da ratifikuje sporazum.


Tagovi

Otkup junadi Interventni otkup Težina bika Mirko Šarović Nedžad Bićo Dragan Šarović Savo Bakajlić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.