Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 30.10.2019. 13:30

Država će sa 2 miliona KM subvencionisati interventni otkup junadi u RS?

Stočari smatraju kako je ovo samo vatrogasna mjera koja neće riješiti problem u njegovoj sušitini, a to je prekomjeran uvoz mesa.

Foto: Pixabay/VIVIANE6276
  • 350
  • 41
  • 0

Tržišni višak junadi je veliki problem s kojim se već dugo vremena nose stočari pa je Vlada Republike Srpske, odnosno resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavilo kako će subvencionisati interventni otkup junadi. Na taj bi im način pomogli da prodaju tržišni višak, a otkup bi bio dogovoren sa domaćim mesoprerađivačima, pišu Nezavisne

Za tu svrhu će obezbijediti dva miliona KM

No, stočari smatraju kako je ovo samo vatrogasna mjera koja neće riješiti problem u njegovoj sušitini, a to je prekomjeran uvoz mesa. 

Apsurd: U BiH oko 20.000 junadi viška, a ove godine uvezeno 30.000 tona junećeg mesa?

"Imali smo i interventne otkupe svinja, ali se ništa kasnije nije bitnije promijenilo, što znači da je problem u onom na šta stalno ukazujemo, a to je prekomjerni i nekontrolisani uvoz koji guši našu poljoprivrednu proizvodnju", komentirao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS najavivši da će poljoprivrednici od resornog ministarstva tražiti sastanak u vezi ove teme, ali i zahtijevati aktivno učešće poljoprivrednika pri odabiru i pri dogovaranju načina interventnog otkupa. 

Marinković ističe kako je zaštita domaće proizvodnje najvažnija te da prema trenutnim kapacitetima, domaći proizvođači mogu proizvesti svinjskog i junećeg mesa za kompletne potrebe BiH

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, smatra da je interventni otkup trebalo da bude organizovan još prije četiri mjeseca. "To je dobra mjera. Predlagao sam još ranije da Ministarstvo izvrši interventni otkup. Pšenica, mlijeko i meso bi morali biti proglašeni strateškim proizvodima", zaključio je Bakajlić.


Tagovi

Višak junadi Interventni otkup Subvencije Stojan Marinković Savo Bakajlić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.