Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muhe
  • 23.04.2020. 14:00

Uništavajte redovno muhe na gazdinstvu

Ako uništite jednu muhu u aprilu, uništili ste milion njenih potomaka. U maju, samo nekoliko hiljada. U junu, uništili ste samo nju!

Foto: Depositphotos/dartuln, Ivan Jukić
  • 548
  • 71
  • 0

Gotovo sva stočarska gazdinstva povremeno imaju problem s najezdom muha u toplom dijelu godine. Neka od njih kad ih vide, pokušavaju ih suzbijati na različite načine. Ali kad ih vide, vide tek oko petnaestak posto problema koje im one nanose ili su im već donijele. Uz već poznatu činjenicu da su u pitanju prijenosnici više od sto bolesti, muhe negativno utiču na količinu i kvalitet proizvoda, što direktno što indirektno.

Na njihovim nogama i tijelu zabilježeno je više od 7 miliona mikroorganizama, a u probavnom traktu i preko 25 miliona! Ovi dosadni insketi ih prenose na čovjeka, životinje, hranu i opremu. Koliko prljavštine ostavljaju, vidljivo je na prozorima, zidovima, rasvjetnim tijelima, instalacijama i svim površinama gdje se nalaze.

Higijena štale za mliječne krave - mehaničko čišćenje obavljati svakodnevno

Napadaju životinje i ljude u vrijeme hranidbe, počinka, mužnje… U vrijeme velike najezde muha smanjuje se konzumacija hrane i do 15 %, količina proizvedenog mlijeka može se smanjiti za dvadeset do pedeset posto, produžava se mužnja, a smanjen je i prirast.

Treba ih uništavati sistematski i svestrano. Da bismo u tome uspjeli potrebno je održavati opću higijenu u štalama, stanovima i okolišu. Đubrišta i sanitarije treba održavati urednim a ostatke hrane treba temeljno uklanjati.

Zašto smo neučinkoviti u suzbijanju muha na gazdinstvu?

Nedovoljno poznajemo njihovu biologiju i suzbijanju pristupamo nepravovremeno, tek onda kad ih vidimo.

One vrlo rijetko prezimljavaju kao odrasle jedinke. Njihovo je prezimljavanje u obliku jajašca, larvi ili imaga u organskom otpadu, najčešće đubrivu. Prvim porastom temperature započinje, za nas nevidljiv, njihov razvoj. Nakon polaganja jaja iz istih se već za jedan dan razviju larve. One dozrijevaju oko 7 dana, a potom se začahure. U tom stadiju ostaju 3 do 26 dana (zavisno od temperature), nakon čega se izliježe odrasla muha. Ženka u svom životu može položiti i do 1000 jaja. Budući da je uz povoljnu temperaturu i vlagu te obilje hrane, razvojni krug vrlo kratak, one mogu godišnje dati 8 do 10 generacija. To znači da se od jednog para godišnje razvije više miliona odraslih jedinki.

Đubrivo je glavno uzgajalište za razvoj muha. Iz štale ga treba redovno odstranjivati i po mogućnosti u dozvoljenim terminima odlagati u polje. Razvojni krug može se prekinuti tretiranjem đubrišta insekticidima (larvacidima). Ovo je pravi trenutak za suzbijanje. U protivnom ćemo za nekoliko dana imati novu generaciju muha. Tretiranje se može sprovesti prskanjem ili zalijevanjem đubrišta insekticidnim preparatom (0,5 - 2,0 l/m2 ), zavisno od dubine đubrišta. Larve se razvijaju na većim dubinama od 10 cm gdje su optimalna temperatura i vlaga. Tretiranje treba ponavljati svake dvije sedmice. U jesen je poželjno đubre izvesti u polje, da bi smo spriječili prezimljavanje larvi.

Štalsko đubre je glavno uzgajalište za muhe

Unutar objekata mogu se uništavati prskanjem, raspršivanjem ili premazivanjem insekticidima, postavljanjem otrovnih zamki, muholovki i električnih naprava.

Kod prskanja ili raspršivanja, štala mora biti prazna, a jasle i pojilice prekrivene. Koristimo li se premazivanjem, premazujemo prije svega mjesta gdje se one najviše zadržavaju (lampe, instalacije, plafone, gornje djelove zidova, stupove, grede, štokove, vrata…).

Zatrovane zamke raspoređujemo po prostorima gdje nam neće smetati. One obično sadrže šećer koji ih privlači. Muhe letenjem troše puno energije pa im je potrebna energetska hrana koju nalaze u šećeru. Klopke mogu sadržavati i feromone.

Kako otjerati muhe iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

Muholovke su najčešće lepljive trake ili ploče s ljepljivim premazom koje ih svojom bojom privlače. Kad se trake ili ploče napune njima, jednostavno ih spalimo i zamijenimo novima.

Električne naprave svojim fluroscentnim svjetlom privlače muhe na mrežicu pod naponom koja ih kod dodira odmah ubija.

Za uništavanje mogu se koristiti samo dozvoljena sredstva uz pridržavanje uputstava o upotrebi.

Umjesto zaključka:

Ako uništite jednu muhu u aprilu, uništili ste milion njenih potomaka. U maju, samo nekoliko hiljada. U junu, uništili ste samo nju!

Izvor: www.savjetodavna.hr


Tagovi

Muhe Uništavanje muha Stajsko đubrivo


Autor

Ivan Jukić

Više [+]

Ivan Jukić, dipl. ing. agr.