Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 20.04.2019. 09:00

Higijena štale za mliječne krave - mehaničko čišćenje obavljati svakodnevno

Čišćenje štale je jedan od najvažnijih faktora koji utiče na kvalitet i higijensku ispravnost sirovog mlijeka.

Foto: Pixabay/lemurkoff
  • 711
  • 38
  • 0

Proizvodnja kvalitetnog mlijeka je cilj svakog poljoprivrednika koji se bavi ovom djelatnošću. To mogu da ostvare ako, između ostalog, strogo vode računa i o higijeni muže koja podrazumijeva i čistoću same staje, a naročito ležišta i prostirke za krave. Farmeri, pri tom, posebno treba da vode računa o higijeni izmuzišta i muznih jedinica kao i o mljekovodu i unutrašnjim površinama sisnih čaša. Na tom zadatku proizvođači mlijeka nikako ne smeju da zanemare i čistoću svojih muznih grla, njihovih sisa i vimena.

"Svi oni koji obavljaju mužu, ovaj posao treba da odrade u tišini, skoncentrisani, uvježbani, spremni na unaprjeđenje svog rada, čistoj obući i odjeći i sa dobro opranim rukama. Moraju da poštuju i redosljed postupka kod muže koji treba da se obavi uvijek u isto vreme, sa jednakim razmakom, pravilnom pripremom vimena i brzinom muže. Broj muža u toku dana mora da bude isti i da se pri svakoj obavi potpuno izmuzavanje", naglašava Robert Širtov, savjetodavac za stočarstvo.

Balegu svakodnevno izbacivati nekoliko puta

On, takođe, ističe da je higijena štale jedan od faktora koji u velikoj mjeri utiče na kvalitet i higijensku ispravnost sirovog mlijeka i koji na tržištu određuje cijenu ove životne namirnice. I zato mehaničko čišćenje štale treba obavljati svakodnevno i to nekoliko puta izbacivanjem balege i ispiranjem podova.

"Potrebno je svakodnevno voditi brigu o kvalitetu smještaja. Ležišta su mjesta gdje životinje najviše borave i moraju biti suva i čista. Dobra prostirka poboljšava higijenu i udobnost ležišta. Prostirka treba da bude od materijala koji je mekan i dobar izolator. Ponašanje životinje najbolje ukazuje na komfor ležišta. Higijena površine za odmor i kretanje doprinosi stepenu čistoće njihovog tijela, nogu, prepona, vimena, bokova i repa," kaže Širtov.

Mijenjanje prostirke obavlja se najmanje jedanput dnevno (Foto: Gordana Nastić) 

On savjetuje proizvođače mlijeka da jedanput sedmično detaljno očiste štalu u kojoj drže krave. Prvo treba da je dobro operu hladnom vodom, a onda da je isperu toplom vodom pod pritiskom. Tek onda treba obaviti sanitarno pranje deterdžentom i toplom vodom pod pritiskom i na kraju obaviti dezinfekciju štale.

Neophodna ventilacija štale

Stručnjaci poručuju farmerima da grade komforne štale koje treba da budu uvijek provjetrene, okrečene, suve, svjelte i čiste. Higijenski uslovi u štali utiču neposredno ili posredno na kvalitet pomuženog mlijeka. Potrebno je svakodnevno održavati higijenu ležišta, jasala, hodnika za hranjenje i mužu. Ležišta za krave moraju da imaju dovoljne količine kvalitetne prostirke. Mijenjanje prostirke obavlja se najmanje jedanput dnevno. Dnevna količina prostirke za grla koja se nalaze u vezanom sistemu iznosi tri kilograma, pet za ona u slobodnom sistemu, a osam za ona koja se nalaze na dubokoj prostirci.

Miljan Erbez: Goveda žive u neuslovnim objektima, ato donosi finansijske gubitke

"Veoma je važna ventilacija štale i prisustvo čistog vazduha. Farmeri treba da znaju da je vlažan i topao vazduh mnogo štetniji od suvog čistog i hladnijeg vazduha. Mliječne krave bolje podnose niže temperature i daju bolje proizvodne rezultate, za razliku od visokih temperatura i ambijenta sa vlažnim vazduhom i lošom ventilacijom, gdje je povećana količina amonijaka koji smanjuje proizvodnju mlijeka i zadravstveno stanje životinje," zaključuje Širtov.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Krave Mehaničko čišćenje štale Higijena štale Mliječne krave Ventilacija


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.