• Ishrana životinja
  • 29.09.2019. 07:30

Šta podrazumijeva pravilna ishrana stoke?

Domaće životinje mogu da izdrže više mjeseci bez soli, a da ne pokažu simptome deficita. Ukoliko uskraćivanje potrebnih elemenata traje duže, životinja gubi apetit i težinu, produkcija opada, poremećena je reprodukcija i na kraju dolazi do uginuća.

Foto: Agroklub
  • 561
  • 58
  • 0

Iako su potrebe životinja za mineralnim tvarima, daleko manje u usporedbi sa onima za glavnim hranivima, (poput ugljikohidrata, proteina ili lipida), minerali imaju veliki fiziološki značaj. Posljedice deficita mogu biti vrlo važne jer minerali učestvuju u brojnim biohemijskim procesima u organizmu. U zavisnosti od količinskog učešća u hranivima, ali i u životinjskom organizmu, dijele se na makroelemente i mikroelemente. 

I goveda trebaju vitamine

Makroelementi, kao što su fosfor i kalcijum, esencijalni su elementi bez kojih nije moguć pravilan rast i razvoj životinja. Ova dva elementa utiču na mnoge biološke procese, formiranje kostiju i mišića, kao i u razmjeni energije u organizmu.

Mikroelementi su hemijski elementi koji se u organizmu nalaze u koncentracijama manjim od 50 mg/kg tjelesne mase. Iz tog razloga nazivaju se oligoelementi ili elementi u tragovima. To su: željezo, bakar, mangan, molibden, cink, kobalt, jod, selen, fluor, kalaj, vanadij, silicij, nikal i arsen. Mada prisutni u malim količinama, imaju ogroman značaj u organizmu, a njihov deficit dovodi do pada proizvodnje i brojnih zdravstvenih problema.

Kuhinjska so kao glavni izvor

Kalij (K), natrij (Na) i hlor (Cl) trebaju stalno biti prisutni u hrani jer organizam ne stvara rezerve ovih elemenata, osim djelimično natrija i hlora. Ovo se kompenzira smanjenom ekstrakcijom u slučaju nedovoljnog priliva putem ishrane. 

Kalij se nalazi uglavnom u stanicama, a izlučuje se urinom i izmetom. Potrebe za kalijem kreću se između 0,2 i 0,3 odsto od obroka i ima ga obično dovoljno u hrani.

Potrebe za natrijem iznose 0,15 do 0,20% obroka. Pošto ga toliko po pravilu nema u hrani, mora se posebno davati i to u vidu NaCl (natrijum hlorida). Hlor se u izvjesnoj količini deponira u koži i potkožnom tkivu. NaCl daje se u količini do 0,5% obroka za sve domaće životinje, uključujući u tu vrijednost i sadržaj NaCl u hrani. Potrebe u Cl iznose 0,3% obroka. Obezbjeđuje se dodavanjem kuhinjske soli.

Životinje mogu i mjesecima da ne pokažu simptome

Domaće životinje mogu da izdrže više mjeseci bez soli, a da ne pokažu simptome deficita. Ukoliko uskraćivanje soli traje duže, životinja gubi apetit i težinu, produkcija opada, poremećena je reprodukcija i na kraju dolazi do uginuća.

Životinje dugo vremena ekonomišu sa onim minimalnim količinama iz hrane smanjenjem ekskrecije. Na davanje soli, vrlo brzo reagiraju i simptomi deficita nestaju, objašnjava Dragan Radosavljević, iz PSSS Negotin.

Previše mikroelemenata uzrokuje toksičnost

Hraniva biljnog i životinjskog porijekla najbolji su izvori mikroelemenata u vidu organskih spojeva pa je njihova efikasnost korištenja veoma visoka. Međutim, u slučaju deficita pojedinih elemenata u hrani, interveniše se upotrebom mineralnih premiksa koji mogu sadržavati i neke potrebne vitamine i tada se zovu mineralno - vitaminski premiksi. U premiksima se najčešće koriste željezo, mangan, bakar, cink, kobalt, jod i selen. Koncentracija mikro sastojaka u njima je takva da se premiksi uključuju u obroke najčešće u količini od jednog procenta. Pri tom, sastojci se u premiksima nalaze pomiješani sa nekim nosačem, najčešće stočnim brašnom, sitnim mekinjama, kukuruznim brašnom i kredom. 

Nepravilna ishrana utiče na pojavu oboljenja kod krava

Neki mikroelementi, ukoliko su prisutni u povećanim količinama, imaju jako toksično dejstvo, kao što su kadmij, fluor, živa i olovo, a takođe i bakar, molibden, selen, arsen i silicij.

Bolji proizvodni rezultati sa dodatkom fosfora

Dodatkom monokalcij fosfata u ishrani životinja postižu se bolji proizvodni rezultati, a samim tim povećava se i profitabilnost proizvodnje. Zahvaljujući ovim svojstvima, upotreba monokalcij fosfata daje daleko bolje efekte u odnosu na ostale formulacije koji se koriste u ishrani stoke.

Optimalna dopuna obroka odgovarajućim mineralima može da dovede do poboljšanja, naročito u reprodukciji, otpornosti i kondiciji. Uključivanje mikroelemenata u hranu za krave muzare dovodi do povećanja procenta oplodnje i smanjenja broja somatskih stanica u mlijeku.


Tagovi

Ishrana stoke Makroelementi Mikroelementi Monogastrične životinje Dragan Radosavljević Mineralni premiksi Mineralno vitaminski premiksi Dopuna obroka


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.