Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srbija
  • 09.08.2022. 10:30

Rijetkost u govedarstvu: Krava u Šumadiji otelila trojke

Kod krava je u 95 posto slučajeva jedno tele, a tri teleta je jako rijetko, kazao je veterinar koji je pomogao prilikom teljenja Đorđe Marković.

Foto: Toppress
  • 184
  • 237
  • 0

Običaj je da se na selu kada se teli krava pozove pola komšiluka, uglavnom jakih i sposobnih muškaraca kako bi pomogli prilikom teljenja. Ali, Milan Ristić iz sela Šume kod Topole (susjedna Srbija, op.ur.) nije pozvao svoje komšije, već veterinara koji je zajedno sa njim otelio njegovu kravu koja je na svijet donijela tri prelijepa i zdrava teleta, piše Toppress.

"Domaćini se raduju kada ovca ojanji trojke, možete misliti koja je ovdje radost kada se rodilo tri teleta. To je baš rijetkost, ja u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao sam samo jedan slučaj da su bile trojke i evo sada opet.

Sve je prošlo kako treba, grlo je bilo u priplodnoj kondiciji zdravo i jako što je dosta doprinijelo ovakvom ishodu. Kod krava je u 95 posto slučajeva jedno tele, a tri teleta je jako rijetko", kazao je za ovaj medij veterinar koji je pomogao prilikom teljenja Đorđe Marković.

Širenje stočnog fonda

Ovaj doktor veterine ističe da je za životinju ovaj broj mladunaca i sam porođaj jako iscrpljujuć i samim tim i rizičan, ali kada se spoji iskustvo i struka onda greške nema. U štali kod Ristići još je pet odraslih grla, a podmladak koji je stigao vjerovatno će i ostati na imanju kako bi se proširio stočni fond.

Ipak, Agroklub je ranije već bilježio "trojke", pa smo prije tri godine objavili vijest o neobičnom slučaju u domaćinstvu Angeline i Draženka Keče iz sela Devetaci kod Novog Grada – njihova krava Mica je tada otelila dva muška i jedno žensko tele. Ovakav slučaj desi se jednom na 1.000 krava, rekli su veterinari. Zabilježeni su i slučajevi u Srbiji, a u Hrvatskoj bilo je slučaja kada je krava otelila čak četiri teleta!


Tagovi

Tri telete Trojke Teljenje Krava Đorđe Marković Milan Ristić Rijetkost


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...