Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čudo na farmi
  • 10.08.2020. 11:30

Krava Sunčica otelila četvorke!

Šansa za četvorke je 1 na milion, a upravo to se dogodilo na farmi u Feričancima pored Našica u susjednoj Hrvatskoj

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 1.261
  • 580
  • 0

Krava Sunčica otelila je četvorke - na svijet su na farmi muznih krava Osilovac u Feričancima pored Našica u susjednoj Hrvatskoj došla tri ženska i jedno muško tele! 

"Dočekalo nas je jedno iznenađenje, dobili smo četiri teleta od jedne krave. Do sada na farmi nismo nikad imali ovakav slučaj, jednom smo imali trojke prije jedno sedam godina, a dvojke su nešto uobičajeniji slučajevi koje imamo jednom do dva puta godišnje", rekla je tehnologinja Ana Marija Crnoja za Našice Tv.

Koliko je zapravo rijedak ovakav slučaj, potvrdio im je i Dominik Prevolšek, student treće godine veterine. Prema njemu, šansa za četvorkama je 1 na 1 milion. "Trojke su također rijetkost za koje je vjerojatnost 1 naprema 100 hiljada. Blizanačke trudnoće relativno su česte za razliku od kobila. Kobile resorbiraju jedno ždrijebe dok krave bez problema iznose više plodne trudnoće", pojasnio im je Prevolšek. 

Posljednji slučaj četvorki, navode, zabilježen je u Njemačkoj 2018. godine.

Romanovska ovca i sjenički ovan dobili četvorke, a Crvenka trojke

Podsjećamo, prošle se godine dogodilo isto takvo, slično čudo. Krava je tad otelila trojke, a Đuro, Vilmica i Đaklin - imena su telića koji su na svijet došli početkom ožujka 2019. u Prišlinu, također u susjednoj Hrvatskoj. Najviše su obradovali svoga vlasnika, 70-godišnjeg Josipa Peretija koji se cijeli život bavi poljoprivredom i nikada nije doživio ovakav slučaj. 

Lijepe vijesti došle su prošle godine i iz Prijedora i Novog Grada. Tamo je, naime, u toru porodice Goronjić u Gornjim Orlovcima kod Prijedora ovca ojagnjila četvoro jagnjadi, a na farmi porodice Rodić u Donjim Agićima kod Novog Grada, krava je otelila tri teleta.

"Ovce na našim prostorima najčešće ojagnje do dva jagnjeta, iako se zna desiti da elitna grla romanovskih ovaca ojagnje i pet, šest pa i čak sedam jagnjadi. Međutim, to se veoma rijetko dešava kod nas", rekao je Mladen Goronjić.


Tagovi

Četvorke Krava Sunčica Otelila četvorke Čudo Hrvatska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.