Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinove u štalama
  • 23.07.2019. 11:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Gornji Orlovci, Donji Agići

Romanovska ovca i sjenički ovan dobili četvorke, a Crvenka trojke

Prinove u torovima i štalama seoskih domaćinstava u Prijedoru i Novom Gradu obradovale su dvije porodice. U toru porodice Goronjić u Gornjim Orlovcima ovca je ojagnjila četvoro jagnjadi, a na farmi porodice Rodić u Donjim Agićima kod Novog Grada, krava je otelila tri teleta.

Foto: Gordana Vila
  • 412
  • 18
  • 0

Prinove u torovima i štalama seoskih domaćinstava u Prijedoru i Novom Gradu obradovale su dvije porodice. U toru porodice Goronjić u Gornjim Orlovcima kod Prijedora ovca je ojagnjila četvoro jagnjadi, a na farmi porodice Rodić u Donjim Agićima kod Novog Grada, krava je otelila tri teleta.

Četvorke stigle u životinjsko carstvo porodice Goronjić

Radost je preplavila kuću Mladena Goronjića, uzgajivača brojnih vrsta životinja u prijedorskom selu Gornji Orlovci, jer je njegova ovca ojagnjila čak četvoro jagnjadi. Ovaj podmladak obradovao je porodicu Goronjić, ali prije svega Mladena, velikog zaljubljenika u životinje koji u svom mini zoološkom vrtu uzgaja stotinak životinja.

Mladen Goronjić godinama uzgaja oko 15 vrsta i 40 rasa životinja

"Ja sam tu noć kada će se ovca ojagnjiti, dežurao pored nje, jer mi je već uveče, kada je odbila hranu, bilo jasno da će doći do jagnjenja. Tek oko pola četiri ujutro ona je ojagnjila prvo jagnje, a onda je nakon desetak minuta na svijet stiglo još dvoje, jedno za drugim. Ja sam tada mislio da je to, to. Međutim, jako sam se iznenadio, jer je nakon toga ponovo legla i ojagnjila četvrto po redu, najkrupnije jagnje. Ojagnjila je dva ženska i dva muška jagnjeta", priča Goronjić, dok sa sinovima obilazi podmladak.

Romanovska ovca je ojagnjila četvoro jagnjadi, tri sitnija i jedno krupnije, a otac je sjenički ovan.

U prinovama najviše uživaju djeca

"Ovce na našim prostorima najčešće ojagnje do dva jagnjeta, iako se zna desiti da elitna grla romanovskih ovaca ojagnje i pet, šest pa i čak sedam jagnjadi. Međutim, to se veoma rijetko dešava kod nas", priča Mladen.

Četvorke su posebno obradovale Mladenove sinove, Veljka i Đorđa, koji se s radošću s njima igraju, hrane ih i brinu o njima.

U mini zolološi vrt u svako doba godine stigne prinova

A ljubav prema životinjama prvo je bio hobi, kojega je Mladen pretvorio u posao. Danas uzgaja stotinak životinja, između ostalog, ukrasne patke, fazane, golubove, kokoške, prepelice, vijetnamske svinje, kuniće, ovce, pse. U njegov mali zoološki vrt, koji često posjećuju djeca, svakodnevno stiže poneka prinova.

"Ja sam život posvetio uzgoju životinja i uživam u tome što radim. Obzirom da je ovdje jako mnogo životinja, u bilo koje doba godine, stigne poneki podmladak. Svako novo rođenje bilo koje životinje me raduje, a često odlazim i na izložbe. Kod nas je uvijek veselo, a posebno me raduje što uz životinje žive i odrastaju i moja djeca. Učim ih da vreijme provode uz životinje, a ne uz telefone", priča Goronjić.

Krava otelila trojke u Donjim Agićima kod Novog Grada

Neobična prinova stigla je i u Donje Agiće kod Novog Grada. Na farmi porodice Rodić u ovom selu, krava je otelila čak tri teleta.

Crvenkina tri teleta 

"Mi smo od naše krave Crvenke, kako je od milja zovemo, očekivali tele, ali nismo ni slutili da će ih biti čak troje. Vidjeli smo da je bila krupna, porod je, srećom bio lak i nije bilo previše strašno i svi su dobro", priča Milena Rodić.

Rodići na svojoj farmi imaju 26 krava, a ovu prinovu će, kako kažu, ubrzo prodati. Crvenka je prošle godine otelila dvoje, a ove troje teladi.


Fotoprilog


Tagovi

Ojagnjila četvorke Otelila trojke Prinove u štali Mladen Goronjić Mini zoo Milena Rodić


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.