Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životinjsko carstvo
  • 10.01.2019. 09:30

Mladen Goronjić godinama uzgaja oko 15 vrsta i 40 rasa životinja

Prijedorčanin Mladen Goronjić, već više od 25 godina uzgaja brojne vrste sitnih životinja. Njegov dugogodišnji hobi prerastao je u zanimanje, a presudna je bila bezgranična ljubav prema životinjama.

Foto: Arhiva Mladena Goronjića
  • 1.924
  • 272
  • 0

Prijedorčanin Mladen Goronjić, već više od 25 godina uzgaja brojne vrste sitnih životinja. Njegov dugogodišnji hobi prerastao je u zanimanje, a presudna je bila bezgranična ljubav prema životinjama. Danas ovaj Prijedorčanin, u svom dvorištu ima životinjsko carstvo koje podsjeća na mini zoološki vrt. Podrška su mu sinovi, a sreća je nemjerljiva, jer radi ono što beskrajno voli.

Počelo kao hobi

Nije ni moglo biti drugačije, kaže Prijedorčanin Mladen Goronjić, iz Gornjih Orlovaca kod Prijedora, jer je od djetinjstva veliki zaljubljenik u životinje. Oduvijek ih je prikupljao i odgajao i vremenom postao vrsni poznavalac brojnih vrsta. A onda je hobi, prerastao u osnovni izvor prihoda nezaposlenom Mladenu i njegovoj porodici. Kako kaže, spojio je lijepo i korisno i vlastitim prihodima gradio objekte za uzgoj životinja. Danas uzgaja petnaestak vrsta i četrdesetak rasa životinja, a njegovo dvorište, s jezercetom, podsjeća na mini zoološki vrt.

"U našem malom životinjskom carstvu imamo pet raznobojnih vrsta kokoški, među kojima su najbrojnije talijanke, te rase marans i lakenefelder, zatim tri rase fazana, zlatni, dijamantski i platinasti, nekoliko rasa ukrasnih patki, poput mandarinki i karolinki, a ima i labudova, paunova, japanskih prepelica, golubova, grlica, vijetnamskih svinja, sjeničkih ovaca, rasnih kunića, koza i pasa. Tu su prije svega, američki stafordski terijeri i srednje - azijski ovčari. Posebnu pažnju svih koji svrate u naše životinjsko carstvo privlače egzotične vrste peradi, a svojevrsna atrakcija su i crvena i zelena jaja francuskih i čileanskih kokoški", kaže Mladen.

Kineske patke mandarinke - "simbol ljubavi"

Među najatraktivnijim sitnim životinjama su kineske patke mandarinke, izuzetno neobičnih boja, koje žive u parovima. Privrženi su partneri i zovu ih "simbolom ljubavi".

"Ove patke nekada su uzgajali kineski kraljevi Mandarini, u svojim dvorcima i bazenima. U tom periodu prijetila je smrtna kazna svakome ko je pokušao da ih iznese iz Kine. Za njih kažu da su "simbol ljubavi", jer su ove patke privrežene jedna drugoj. Patak je isključivo vezan za jednu patku i vrlo rijetko, tačnije skoro nikada, ne želi da se pari s drugom ženkom, osim svojom", priča Mladen.

Prekrasno okruženje

Zaštita životinja pri niskim temperaturama

Ovih dana, zabilježene su izuzetno niske temperature, pa se i briga o životinjama u ovim uslovima, kaže Mladen, treba uskladiti.

"Da bi životinje lakše podnijele niske temperature, moraju biti u dobroj formi, a to se postiže kvalitetnom ishranom. Psi dobijaju jače obroke sa proteinskom ishranom, dok ostale životinje dobijaju raznovrsne žitarice u nešto većoj količini. Uz pojačanu ishranu, dajem im i minerale i vitamine. Hranu za životinje kupujem u specijalizovanim trgovinama i zaista brinem o kvalitetu", priča ovaj prijedorski uzgajivač životinja.

Mladen Goronjić, ujedno je i predsjednik Kinološkog društva "Prijedor", ali i Društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Golub", takođe iz Prijedora.

Životinje najčešće završavaju u inostranstvu

Mladen kaže, životinje najčešće kupuje u Srbiji i Mađarskoj, a jaja rasne živine i u drugim krajevima Evrope.

"Naše životinje najčešće prodajemo odgajivačima iz BiH i zemalja okruženja, Srbije, Hrvatske, Crne Gore. Dosta naših pasa završilo je u Njemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Austriji i Sloveniji. Naravno, mnogo ih je završilo i na području naše regije", priča Mladen.

Ovaj mini zoološki vrt često posjećuju ljubitelji životinja iz Prijedora i okoline, ali najčešće djeca. Česti gosti su i djeca iz vrtića, koja ovdje mogu i mnogo da nauče o uzgoju i vrstama životinja, ali i da se s njima poigraju i čak prevaziđu eventualni strah.

Mladen Goronjić: Sinovi Veljko i Đorđe su velika podrška

Mladenova dva sina, Đorđe i Veljko, odrastaju zdravo, u prirodi, na svježem vazduhu, okruženi životinjama. Očeva su najveća podrška u uzgajanju životinja.

Nema ljepšeg odrastanja nego u prirodi, sa životinjama

"Na ovaj način stiču i radne navike, što smatram veoma važnim, ali i jako vole životinje. Mislim da su u prednosti u odnosu na drugu djecu, jer nisu toliko vezani za telefone i igrice, jer su napolju i brinu o životinjama", kaže Mladen. 

Životinja razočara samo jednom – kada ugine

Posebno mjesto u Mladenovom srcu zauzimaju psi. Tako je, kaže on, bilo oduvijek, iako voli sve životinje.

"Druženje sa životinjama jako opušta od stresa. Bez obzira što oko životinja ima jako mnogo posla, meni to nije nikakvo opterećenje. Svaka od životinja, barem jednom u toku dana, izmami mi osmijeh. Baš kao što ljudi pričaju sa biljkama da bolje napreduju i ja pričam svojim ljubimcima i znam da me razumiju. Za razliku od ljudi, životinja vas razočara samo jednom, onda kada ugine", priča Mladen Goronjić.

On, zajedno s porodicom, mašta o vlastitom, velikom zoološkom vrtu. Kaže, život uz životnje smiruje i liječi, a kada bismo samo znali koliko je to mnogo, svako od nas bi imao najmanje jednu životinju u svom domaćinstvu.


Fotoprilog


Tagovi

Mladen Goronjić Prijedor Životinjsko carstvo Kineske patke mandarinke Mini zoo vrt


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]