• Muža
  • 08.06.2020. 16:00

Pravilnim postupcima prilikom muže, utičete značajno na kvalitet mlijeka

Priprema vimena za mužu sastoji se od čišćenja, pranja i dezinfekcije vimena. Jako prljavo vime se opere mlakom vodom i izbriše mekom krpom natopljenom dezinficijensom, zatim slijedi predmuža ili izmuzivanje.

Foto: Bigstock/LightField Studios
  • 152
  • 13
  • 0

Idealno za svakog stočara koji se bavi mliječnim govedarstvom, bila bi proizvodnja mlijeka ekstra kvaliteta, sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija. Stručnjak za stočarstvo, Ljiljana Nerandžić, ističe koji su pravilni postupci prilikom muže pa osim pripreme vimena za ovu aktivnost, navodi i predmužu ili izmuzivanje, masažu vimena, domuzivanje i dezinfekciju sisa.

Priprema vimena za mužu sastoji se od čišćenja, pranja i dezinfekcije vimena. Jako prljavo vime se opere mlakom vodom i izbriše mekom krpom natopljenom dezinficijensom.

Predmuža ili izmuzivanje prvih mlazeva mlijeka iz sisa jedna je od najvažnijih faza.

Kako do većeg prinosa mlijeka kod muznih krava?!

U posebnu posudu sa duplim ili tamnim dnom izmuzu se prva četri mlaza iz svake četvrti vimena. Prvi mlazevi mlijeka sadrže najveći broj mikroorganizama, na taj način utičemo na smanjenje njihovog broja i na kvalitet mlijeka.

Masaža vimena stimuliše da krava 'otpusti' mlijeko. Prvo se masira lijeva polovina tako što se palcem masira uzdužna brazda koja dijeli vime na lijevu i desnu polovinu, a dlanovima se masira vime.

Muža - jedini prirodni način ispuštanja mlijeka je sisanje koje obavlja tele. Čovjek je radi svojih potreba razvio različite načine njenog obavljanja i svi oni pokušavaju da oponašaju sisanje kod teleta. U praksi se koristi ručna i mašinska muža, podsjeća ovaj stručnjak.

Domuzivanje je postupak kojim se izmuzuju manje količine mlijeka koje su zaostale u vimenu. Izmuzivanje je značajno jer se upravo u posljednjim mlazevima nalazi najviše bakterija.

Dezinfekcija sisa je veoma korisna operacija, koja se obavlja jednostavnim uranjanjem sisa u dezificijens. S obzirom da je sisni kanal posijle muže određeno vrijeme otvoren, dezinfekcija sprječava prodor mikroorganizama u unutrašnjost vimena.

Obratite pažnju na higijenu muže, u cilju dobijanja mlijeka visokog kvaliteta

Kako smo ranije pisali, period između dvije muže je kritičan za prodor mikroorganizama i razvoj patološkog procesa u mliječnoj žljezdi. Sisni kanal je neposredno nakon muže opušten i djelimično otvoren, te postoji mogućnost prodora mikroorganizama iz spoljne sredine. Da bi se to spriječilo potrebno je sise odmah nakon muže dezinfikovati sredstvom koje ima sposobnost zatvaranja sisnog otvora.

Ćelije borci protiv mikroorganizama

Poput ljudskog tako je i organizam krave razvio sopstveni mehanizam koji mu omogućava da se brani od napada bakterija. Ovaj mehanizam ima mogućnost mobilizacije i transporta u napadnuto područje organizma, specijalne ćelije 'borce' koje se suprostavljaju napadačima bakterijama. Ćelije borci zovu se leukociti ili bijela krvna zrnca i nalaze se u najvećem broju dijelom u krvi.

S obzirom da krv ima značajnu ulogu u proizvodnji mlijeka, određeni broj leukocita nalazi se i u mlijeku. Leukociti, zajedno sa epitelnim ćelijama sekretornog tkiva vimena sačinjavaju takozvane somatske ćelije. Oko 75 odsto somatskih ćelija čine leukociti, a ostatak su epitelne.

Mljekarstvo najugroženija djelatnost u BiH

Broj somatskih ćelija jedan je od sigurnih pokazatelja zdravstvenog stanja vimena. Ukoliko dođe do prodora bakterija u vime, organizam reaguje tako što šalje leukocite iz drugih dijelova tijela putem krvi u vime. U vimenu dolazi do borbe između leukocita i bakterija 'napasnika' pri čemu nastaju žrtve i na jednoj i na drugoj strani, a pri tome stradaju i mnoge epitelne ćelije.

Što više mikroorganizama prodre u vime to organizam šalje veći broj odbrambenih ćelija, čime se povećava broj onih somatskih u mlijeku, što je siguran znak oboljenja vimena i mastitis.

Konstantna higijena vimena

Da bi se kod nas farmeri počeli pridržavati ovog standarda, potrebno je pored adekvatne opreme za mužu održavati i konstantnu higijenu vimena, što se postiže gradnjom objekata za stoku sa odgovarajućim ležištima za krave koja su dovoljno odignuta od prljavog poda, tako da vime ne ostvaruje kontakt sa fekalijama, objašnjava Nerandžić.

Važno je da vlasnik primijeti i najmanje promjene na vimenu i tako na vrijeme potraži pomoć veterinara, a bitna je i veterinarska služba koja bi redovno edukovala stočare po ovom pitanju.


Tagovi

Muža krava Kvalitet mlijeka Postupci pri muži Domuzivanje Dezinfekcija sise Masaža vimena Higijena vimena Somatske ćelije Leukociti u mlijeku


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

30 izlagača, lokalni poljoprivrednici, domaći proizvod, dan bez kiše - "Visočka zimnica" 12.09.2021.