Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz junadi
  • 27.12.2019. 13:30

Pet kamiona junadi otišlo za Tursku od sredine decembra

Nema nikakve logike da mi izvozimo junetinu, a samo ove godine smo uvezli 32.000 tona junećeg mesa do sada, reklao je Ranko Sarajlić, poljoprivredni proizvođač iz Gradiške.

Foto: Pixabay/Agricom
  • 241
  • 32
  • 0

Tek je pet kamiona junadi otišlo za Tursku od sredine decembra, otkako se krenulo s izvozom, koji je trenutno stao zbog nadolazećih praznika, potvrdio je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

"Do sada je izvezeno pet kamiona, odnosno sto tona junetine. Izvoz je sada stao zbog praznika, ali poslije Nove godine će se nastaviti. Izvezena je mala količina jer se kasno počelo, ali pozitivno je da je krenulo i da će se nastaviti poslije praznika, tako da se nadamo da će ići u kontinuitetu", naglasio je Kalaba za "Nezavisne".

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, kazao je da se očekuje da se izvoz junadi u Tursku završi u decembru i januaru, kada bi trebalo da bude izvezena predviđena količina.

Stočari ne mogu dati 3,90 KM/kg

I Ranko Sarajlić, poljoprivredni proizvođač iz Gradiške, potvrdio je da je do sada u Tursku izvezeno oko sto tona junetine, a izvoz je obustavljen do 10. januara: "To je za proizvođače veoma loše jer je niska otkupna cijena, a i sporo ide, tako da nema ništa bez zaštite domaće proizvodnje. Nema nikakve logike da mi izvozimo junetinu, a samo ove godine smo uvezli 32.000 tona junećeg mesa do sada", rekao je Sarajlić.

Započeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku

Govoreći o interventnom otkupu junadi, koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Sarajlić je naveo da proizvođači junadi ne mogu dati po 3,90 KM po kilogramu jer je to, kako kaže, čist gubitak u proizvodnji.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH, kazao je da je interventni otkup junadi s jedne strane dobrodošao poljoprivrednicima da se riješe tovne junadi koja je već prerasla.

"Proizvođači su prevareni"

"S druge strane su proizvođači prevareni po pitanju cijene. Firme zbog kojih smo se našli u ovoj situaciji nisu kupovale domaće, čime su dovele cijenu sa 4,20 KM na 3,90 KM po kilogramu", naveo je Bakajlić i dodao da slika po pitanju poljoprivredne proizvodnje nije dobra, te da se sve manje ljudi bavi poljoprivredom.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su kazali da su definisali da cijena junadi u interventnom otkupu ne smije biti niža od 3,90 KM po kilogramu.

"Ovo je cijena koja je, po našem mišljenju, u momentu kada je donesena mjera bila i više nego korektna, imajući u vidu da se cijena junadi u okruženju (Srbija, Hrvatska) prilikom donošenja ove mjere (polovinom novembra) kretala od 3,1 do 3,5 KM po kilogramu žive vage, te da je dugo bila oko 3,5 KM, a u posljednje vrijeme je porasla na 3,9-4 KM zbog izvoza junadi iz Srbije za Kinu", naveli su u Ministarstvu.

Novi dodaci u hranidbi krava: Bijeli luk i citrusi smanjuju isparenja metana?!

Vlada RS jedina vlada u regionu koja je donijela ovakvu mjeru

Prema njihovim riječima, ova mjera je dala rezultate jer je tržište na neki način regulisano, a cijena junadi je porasla za oko 0,50 KM po kilogramu u prosjeku.

Napomenuli su da je Vlada RS jedina vlada u regionu koja je donijela ovakvu mjeru u cilju pomoći proizvođačima, o čemu, kako kažu, govore i pohvale koje stižu od većine proizvođača u RS i BiH, ali i okruženju.

"Što se tiče trenutnog broja, otkupljeno je oko 4.000 grla junadi, od čega je većina otkupljena za klanje, odnosno dalju preradu, dok je manji broj otkupljen za dalji izvoz. Očekuje se da bi broj otkupljene junadi za izvoz mogao porasti u januaru, ali je o tome nezahvalno pričati jer ste i sami svjedoci brojnih obećanja sa bh. nivoa o deblokiranju izvoza junadi za Tursku, od čega do sada nije bilo ništa", naveli su u Ministarstvu.

Dodali su da je mjera interventnog otkupa, koju je ovo ministarstvo donijelo, bila i ostala jedini spas za proizvođače u RS jer su se prije mjesec dana žalili da su im bikovi prerasli, da više nemaju čime da ih hrane i da im prijeti uginuće.


Izvori

Nezavisne novine


Tagovi

Junetina Izvoz Turska Meso Vlada RSp