Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Tursku
  • 16.12.2019. 15:00

Započeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku

Kada je riječ o mogućnosti privremene zabrane ili ograničenja uvoza junećeg mesa i žive stoke u BiH, takvu odluku donosi Savjet ministara BiH poštujući pravila i procedure utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 359
  • 63
  • 0

Nakon velike neizvjesnosti započeo je izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Trusku. Problema oko izvoza junećeg mesa u Tursku je, prema riječima Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bilo mnogo. Prvenstveno su bili tehničke prirode, ali i sporosti organizacije posla od strane turskog izvoznika. 

Podsjetimo, još prije mjesec dana nije se znalo kada će krenuti izvoz u Tursku iako je sporazum o izvozu 15.000 tona mesa po povlašćenom statusu potpisan još u maju. 

Bikovi "krepavaju" od težine - interventni otkup kreće naredne sedmice

Šarović se osvrnuo i na izvoz pilećeg mesa, jaja i mlijeka koji, kako kaže, domaćoj ekonomiji daje međunarodni kredibilitet. "Prepoznati smo kao zemlja koja ima kvalitetne i zdrave proizvode te proizvodi po najvećim evropskim standardima. Mnoge naše kompanije dobile su veliku priliku za ekspanziju što je posebno važno ako se zna da samo peradarski sektor, na primjer, za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta", istakao je Šarović za EuroBlic. 

Kada je riječ o mogućnosti privremene zabrane ili ograničenja uvoza junećeg mesa i žive stoke u BiH, Šarović je pojasnio da takvu odluku donosi Savjet ministara BiH poštujući pravila i procedure utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Podnosioci zahtjeva za uvođenje mjera mogu biti samo farmeri proizvođači i to oni koji proizvode i uzgajaju više od 50% ukupne bosanskohercegovačke proizvodnje.

"Ove mjere mogu biti samo privremene jer je SSP-om tako dogovoreno, ali i iz razloga što BiH i ovome trenutku ne može sa svojom proizvodnjom podmiriti ukupne godišnje potrebe stanovništva", zaključio je Šarović.


Tagovi

Izvoz u Tursku Goveđe meso Tovna junad Mirko Šarović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.