Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan
  • 26.12.2019. 12:00

Novi dodaci u hranidbi krava: Bijeli luk i citrusi smanjuju isparenja metana?!

Novi dodaci u hranidbi krava koji uključuju citruse i bijeli luk smanjuju isparenja metana, pokazala su istraživanja švicarske kompanije "Mootral".

Foto: Depositphotos/Mayerberg
  • 262
  • 24
  • 0

Kada se govori o globalnom zagađenju zraka, obično se prve asocijacije odnose na: prijevozna sredstva i ispušne plinove koje proizvode, na fabričke dimnjake bez odgovarajućih filtera kao i mnoge pogone kemijske industrije i slično. Međutim, krave koje tokom preživanja hrane ispuštaju velike količine plina metana u atsmoferu, spadaju u jedne od najvećih zagađivača zraka.

Prva komora želuca krave, ispunjena je mnoštvom bakterija koje fermentiraju hranu što životinji olakšava probavu. Tokom tog procesa nastaje metan koji izlazi kroz njušku krave kada ona podrigne. U prosjeku, krava može podrigivati jednom u minuti, oslobađajući oko 500 litara plina bez mirisa iz usta i nosa svaki dan.

Ishranom do neutralizacije metana 

Švicarska kompanija "Mootral" je saopćila da bi novi sastojci u hranidbi kao što su citrusi i bijeli luk mogli pomoći, tako što bi neutralizirali metan koji proizvode njihove krave. 

Kompanija je, kako prenosi ModernFarmer, razvila novu metodologiju koja će reducirati emisiju plinova u stočarstvu. Ova metodologija se zasniva na biokemijskim procesima koji se odvijaju tokom preživanja hrane. Novi, prirodni, dodaci u ishrani koji uključuju bijeli luk i ekstrate citrusa inhibiraju metanogene i na taj način smanjuju emisiju metana. Procjenjuje se da bi smanjili emisiju metana iz probavnog sistema krava do 38%.

Neprofitna organizacija Verra odobrila projekt redukcije metana

Neprofitna organizacija Verra koja kontrolira standard emisije ugljika, objavila je 6. decembra 2019. godine da je odobrila program kompanije "Mootral". Objavljeno je da nova metodologija podrazumijeva redukciju metana koji nastaje u probavnom sistemu preživača.

Emisije metana koje nastaju kao rezultat probave kod stoke čine 30 odsto globalne emisije metana. Ovaj metan rezultat je fermentacije biomase koja se razgrađuje u probavnom sistemu preživača kao što su: goveda, ovce ili koze. Interesantan podatak je i taj da postoji zabluda da se veliki dio metana koji proizvode krave oslobađa flatulencijom, međutim najveći dio metana krave zapravo podrignu. Zapravo, kroz probavni proces pretvaranja šećera u jednostavne molekule se apsorbuju u krvotok i tada se stvara metan kao sporedni proizvod, dok se samo mali postotak metana proizvodi u debelom crijevu krave. 

Prirodni suplementi mogu poboljšati produktivnost krava

Kompanija je završila probno istraživanje upotrebe novih suplemenata koji uključuju ekstrate citrusa i bijeli luk kod proizvođača mlijeka u Lankaširu, u Engleskoj, koje je potvrdilo da nema neželjenih efekata. Upotreba ovih prirodnih dodataka ne bi utjecala na potrošače i njihovo konzumiranje mesa, a što je važno - smanjila bi emisiju plinova. Takođe, kompanija je potvrdila da dodaci mogu poboljšati produktivnost krava. Laboratorijske analize pokazale su da upotreba dodataka kao što je recimo, bijeli luk, ne utječe na kvalitet, miris ili ukus kravljeg mlijeka. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Mootral Metan Stočarstvo Bijeli luk Citrusi Zagađenje Globalno zagađenje Efekt staklenika Krave