Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koordinacioni odbor
  • 21.03.2022. 20:25

Peradari traže da se hitno omogući uvoz kukuruza i ostalih žitarica iz Srbije

Posljedice se već drastično osjete u sektoru peradarske proizvodnje radi sukoba na istoku kontinenta, između ostalog, zabrana izvoza kukuruza, pšenice, brašna i ulja iz većine evropskih zemalja.

Foto: Depositphotos/koko-tewan
  • 185
  • 37
  • 0

Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH je na hitnoj sjednici održanoj danas konstatirao da je snabdijevanje sirovinama za stočnu hranu prekinuto iz zemalja okruženja iz kojih se sirovine uvoze. 

"Zalihe u BiH ne postoje, a kod proizvođača su na minimumu. Radi toga je zaključeno da se traži od nadležnih institucija BiH hitno reagiranje i traži dozvola izvoza kukuruza i ostalih žitarica od Vlade Republike Srbije u BiH. Ukoliko se ovaj problem ne riješi prijeti prisilno obustavljanje proizvodnje", saopćili su peradari BiH.

Posljedice se, kako navode u saopćenju, već drastično osjete u sektoru peradarske proizvodnje radi sukoba na istoku kontinenta, između ostalog, zabrana izvoza kukuruza, pšenice, brašna i ulja iz većine evropskih zemalja. Dodali su kako je poseban problem zabrana izvoza žitarica iz Mađarske i Srbije iz kojih se bh. peradari uglavnom snabdijevaju.

Novoizabrani predsjednik peradara: Nećemo biti još jedno u nizu "privatnih udruženja"

"Živinari/peradari BiH su na bazi dugogodišnje uspješne poslovne saradnje s proizvođačima iz Srbije, potpisanog sporazuma CEFTA kao i u duhu dobrosusjedskih odnosa uvjereni da će se dozvoliti izvoz žitarica iz robnih viškova Srbije na tržište BiH u najskorijem roku. Reakciju nadležnih BiH institucija na zahtjev živinara/peradara u BiH očekujemo već danas, kao i pozitivan odgovor", navode iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.


Tagovi

Peradari Živinari Farma koka Žitarice Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.